StoryEditorOCM
ForumVIDEO/FOTO: METEOALARM PROGLASIO CRVENU UZBUNU

Ovo je opaka ciklona - evo kada će tek prestati padati!

Piše Zadarski.hr
11. rujna 2017. - 17:50
prognoza

Obline kiše danas su pogodile Zadar u kojem je dosad palo više od 200 litara vode po kvadratnom metru, što je dva puta više od mjesečnog prosjeka za rujan.

Kako kiša neprestano pada od sedam sati ujutro, oborine su u gradu izazvale velike probleme pa su između ostalog potopljene bolnica i trgovački centar Supernova, mnoge kuće i poslovni prostori. Posebno su potresni prizori potopljenog groblja s kojeg voda doslovno odnosi križeve.

Osim toga, u gradu je nestalo struje, telefoni su u kvaru, a ni voda iz slavine nije za piće. Hitne službe zatrpane su pozivima, izlazi se na intervencije, a MORH je izvijestio kako je 300 vojnika i 13 teretnih kamiona u pripravnosti za slučaj da će biti potreba dodatna pomoć. Zbog velikih poplava u grad su krenuli i pripadnici državnog vrha - predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nikako ne ohrabruje prognoza da bi oborine mogle trajati cijeli dan, čak i u utorak:  - Siguran sam da će količina kiše prijeći 300 litara po četvornom metru - što su tri mjesečna prosjeka za mjesec rujan jer je uobičajeno 100 litara. Ovako vrijeme nije iznenađenje jer su sve prognoze to najavljivale, ali količina kiše u ovim razmjerima zasigurno je. Nadam se da će prestati u utorak sredinom dana, kada očekujemo stabilizaciju vremena. Srijeda, četvrtak i petak donijet će zahlađenje i suho vrijeme. Deveti mjesec nas uvijek zna iznenaditi. Šteta će zasigurno biti velike, ali srećom nemamo Irmu i orkanske vjetrove - rekao je zadarski meteorolog Duško Kraljev za Zadarski.hr.

 

 

Obilnu kišu u Zadar je donijela ciklona koja je stigla u srednju Dalmaciju, pa su počele pripreme i za velike oborine u mjestima južno od Zadra. Zbog nadolazećeg nevremena i mogućih velikih oborina uz jak vjetar, načelnik stožera Civilne zaštite Grada Splita Nino Vela izdao je nalog svim gradskim komunalnim poduzećima i koncesionarima da budu u pripravnosti u slučaju vremenskih nepogoda na splitskom području, objavljeno je danas na Facebook stranici Grada Splita, a piše Slobodna Dalmacija.

 

 

Obilnu kiša uz mogućnost za bujične poplave najavio je i Meteoalarm i proglasio crvenu uzbunu za gotovo cijelo područje Jadrana i mjestima uz njega. Da su neka od tih područja već zahvaćena ciklonom, vidi se i po slikama s Hvara gdje je u zadnja 24 sata palo preko 40 litara kiše po kvadratnom metru zbog čega su poplavile ulice.

Olujno nevrijeme praćeno ogromnom količinom oborina zahvatilo je i podvelebitsko primorje između Starigrada-Paklenice i Karlobaga, poplavljene su brojne kuće i poslovni prostori, a najteže je u naselju Milovci-Uramovac. Bujice s Velebita koje nalikuju na slapove poplavile su Jadransku magistralu, na cesti je više od 20 centimetara vode, mjestimice i više. Bujica je poplavila donje dijelove triju obiteljskih kuća, a voda je odnijela prilazne puteve do kuća na tom području.

20. travanj 2024 08:05