StoryEditorOCM
ForumFOTO: PREDSJEDNICA U ZADARSKOJ BOLNICI

Hitno treba proglasiti elementarnu nepogodu!

Piše L.Burčul
11. rujna 2017. - 23:40
bolnica_kolinda1-110917_resize.JPG

- Ovo je elementarna nepogoda i ona mora biti proglašena. Takvi su uvjeti na terenu, bez obzira što je kiša padala pola dana. Solana u Ninu je potpuno potopljena! U bolnici su popadali stropovi, poplavljene su operacijske sale – rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak u zadarskoj bolnici.

- U Ninu je ostalo još ljudi koji su zarobljeni u svojim kućama na višim katovima. Stoga smo se dogovorili da pripremimo amfibijska vozila i čamce da budu spremni noćas ako se bude nastavila dizati razina vode. Ako bude kiša i dalje padala, ljude ćemo na taj način izvlačiti iz objekata – rekla je Grabar Kitarović, očigledno impresionirana razmjerima štete u Ninu, gdje, kako je kazala, stanje izgleda kao nakon uragana, sve praćeno mirisom benzina i nafte.

- Spašen je veći broj osoba i to je najbitnije, da nije bilo ljudskih stradanja i povreda, a trebat će dani da se procijeni i sanira ona neposredna šteta – kazala je Kitarović. 

- Ne mogu vjerovati da je u nekoliko sati kiša prouzročila tolike materijalne štete na ovom području, ovdje u bolnici je silina kiše probila krovove, šteta će se utvrđivati danima, a i veliko je pitanje u kakvom je stanju skupa oprema nakon ovakve kiše – rekla je predsjednica, koja je bolničkim hodnicima prolazila preskačući posude i ručnike na koje je sa probijenog stropa lijevala voda.

- Morat ćemo se početi pripremati za nove ugroze, klimatske promjene koje će dovesti do toga da se u jednom trenutku borimo sa silinom požara, a onda u roku od 24 sata imate razornu poplavu.To se sve češće događa i morat ćemo se pripremiti i kao sustav, ali i infrastrukturno – ustvrdila je hrvatska predsjednica.

26. travanj 2024 08:18