StoryEditorOCM
ForumEKSKLUZIVNO: VELIKI OBRAT U MINISTARSTVU FINANCIJA

Neće biti ništa od poreza na stare automobile!

19. rujna 2017. - 21:16
4230431

Nakon što su neki mediji izvijestili kako je Zdravko Marić u emisiji Hrvatskog radija "Poslovni tjedan" u ponedjeljak rekao kako Ministarstvo financija razmišlja o tome da se porez na cestovna vozila počne naplaćivati i za automobile starije od 10 godina, iz resornog Ministarstva to su demantirali.

"Ministar financija nije najavio uvođenje bilo kakvog novog poreza, niti povećanje postojećeg poreznog tereta na motorna vozila, te je izvlačenje drugačijih zaključaka iz izjava ministra Marića tendenciozno i zlonamjerno", navodi se u demantiju uz priloženu snimku intervjua.

I zaista, ministar Marić ni u jednom trenutku nije govorio o mogućnosti izmjena Zakona o cestovnim vozilima, kao ni o mogućnosti povećanja porezne presije kad su posrijedi "zeleni zakoni" koji se odnose na motorna vozila.

Dapače, u intervjuu je govorio upravo suprotno: tvrdio je kako imamo nešto veće porezno opterećenje nego u zemljama Europske unije kad su posrijedi trošarine definirane Zakonom o posebnim porezima na motorna vozila, a koje se plaćaju pri kupnji novih i polovnih automobila.

Recesija i trošarine

Uz to, na pitanje novinarke o tome hoće li poreznim olakšicama stimulirati kupnju električnih automobila kazao je kako to aktualnim zakonima još nije predviđeno, ali da bi se moglo ići u tom smjeru, pogotovo u situaciji kada i domaći poduzetnici ostvaruju zapažene rezultate na svjetskim tržištima kad su u pitanju električni automobili (Rimac).

Uz to je još kazao kako se može očekivati olakšavanje uvoza polovnih automobila, ciljajući na smanjivanje "administrativnih barijera" u pripadajućem Pravilniku, ali naglašavajući i kako moramo voditi računa o tome da nam se vozni park mora "pomladiti".

U tom je kontekstu naveo da je prosječna starost automobila u Hrvatskoj 12,5 godina, te da tri četvrtine vlasnika automobila ne plaća porez na cestovna vozila jer su njihovi automobili stariji od 10 godina, navevši kako je to rezultat recesije, ali i većih trošarina u odnosu na EU.



Pritom je podsjetio kako je Hrvatska trebala čekati odobrenje od Europske komisije za poreznu mjeru koja će stupiti na snagu od 1. siječnja 2018., a prema kojoj će poduzetnici, obveznici poreza na dobit, imati pravo odbiti 50 posto zaračunatog PDV-a kao svoj pretporez s ulaznih računa za nabavu osobnih automobila, te s ulaznih računa za najam, gorivo, održavanje i popravke osobnih automobila.

Korištenje pravom na odbitak 50 posto pretporeza smanjit će rashode poduzetnika, jer odbijeni iznos pretporeza pojeftinjuje nabavu. Sada je pravo na odbitak pretporeza ograničeno samo na osobna vozila koja služe za obavljanje registrirane djelatnosti, kao što je kupnja osobnih automobila za daljnju prodaju, te za obavljanje djelatnosti autoškola, rent-a-car usluga, prijevoza taksijem, prijevoza umrlih osoba i drugih usluga, pri čemu se za navedene namjene ostvaruje pravo na odbitak ukupnog pretporeza.

Poticaji za 'električare'

S uvođenjem prava na odbitak 50 posto pretporeza od 1. siječnja 2018. poduzetnicima će se smanjiti porezno dopustivi rashodi na osnovi troškova osobnih automobila sa sadašnjih 70 na 50 posto učinjenih izdataka.

Konačno, Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, potvrdio nam je kako će se od iduće godine opet uvesti novčani poticaji za kupnju električnih automobila, ne hibridnih, za što će biti predviđeno ukupno 85 milijuna kuna u tri godine.

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), krajem prošle godine u našoj zemlji bila su registrirana 1843 automobila na hibridni pogon, 224 automobila na električni pogon, te 445 električnih mopeda i bicikala.

26. travanj 2024 14:01