StoryEditorOCM
ForumUREA IZAZVALA PANIKU U ŠIBENIKU

Veliki oblak maglene prašine spustio se među zgrade, građani u strahu za vlastito zdravlje

Piše ŠibenikIN
24. rujna 2017. - 11:47
9129898

Zabrinutost Šibenčana izazvala je u subotu navečer velika količina maglene prašine čiji je izvor prekrcavanje gnojiva u šibenskoj luci, što je posebno bilo izraženo između 20 i 22 sata, javlja ŠibenikIN

Građani su dojavljivali da ta izmaglica izaziva i kiselkast okus u ustima.

Oko 23,30 redakciji ŠibenikIN-a javio se Davor Škugor, predsjednik Uprave poduzeća Luka Šibenik:

"U tijeku je prekrcavanje minerala uree koji ima u sebi 46 posto dušika,  a poznato je da se zrak koji udišemo sastoji od 78 posto dušika i 20 posto kisika, a ostalo su drugi plinovi. Urea je i naprimjenjivaniji mineral na svijetu kod prehrane bilja. 

Prilikom dolaska tog tereta željeznicom u Šibenik, pojedini vagoni doživjeli su, nažalost, temperaturni šok, pa prilikom njihovog pražnjenja dolazi do stvaranja lagane, ali potpuno bezopasne sumaglice. 

Moja duboka isprika svim građanima koji su večeras iskazali zabrinutost radi te pojave."

Jedan stanar s Baldekina kaže da zbog čestica iz luke ne mogu otvarati prozore, imaju problema sa sušenjem rublja i odjeće, a ujutro kada idu na posao na automobilima nalaze slojeve fine prašine.

- Razumijem da Luka Šibenik treba obavljati svoje poslove i drago mi je, što je za razliku od mnogih šibenskih poduzeća preživjela privatizacijsku pljačku i propast pa tamo još uvijek radi velik broj naših sugrađana, ali Šibenik i njegovi građani ne smiju biti njihovi taoci. Ja ne znam u kojoj mjeri nam je ugroženo zdravlje svih onih koji udišu te kiselkaste kemikalije i neka o tome sude stručnjaci, ali smatram da je krajnje vrijeme da gradska uprava i drugi nešto u tom pravcu poduzmu – kazao je za ŠibenikIN.

25. travanj 2024 14:37