StoryEditorOCM
ForumNITKO NIJE KRIV...

Otkrivaju se bizarni detalji sudskog procesa zbog kojeg je splitski pomorac počinio samoubojstvo

Piše Katarina Marić Banje / Slobodna Dalmacija
14. listopada 2017. - 21:21
bomba_kastelet9-101017

Mukotrpno probijanje kroz labirint pravosudne birokracije dovelo je pomorca T.K. (64) iz Splita u toliki očaj da je sebi oduzeo život.

Roditeljska ljubav poklekla je pred moćnom mašinerijom koja polako, ali sustavno, metodom iscrpljivanja dovede već povrijeđene osobe u stanje potpunog beznađa. Osam godina su žrtva i njezin otac tretirani isključivo kao bezlični brojevi na koricama sudskih spisa. Da je ta konstatacija točna, pokazuje slijed događaja koji je prethodio javnom suicidu.

Nakon prijave oca da mu je kći (16) u kolovozu 2009. silovao profesor (54), njihov obiteljski prijatelj, na Županijskom državnom odvjetništvu dobio je poduku kako se ne radi zaista o silovanju jer njegova malodobna kći nije rekla izrijekom “ne” i nema tragova da se fizički branila.

S obzirom da Odvjetništvo, bez obzira na težinu dokaza za nedjelo, ide uvijek na najtežu moguću kvalifikaciju i u pravilu traži pritvor za počinitelja ako je žrtva malodobna, njihova nevoljkost već u toj fazi postupka bila je izrazito neuobičajena. Oca upućuju da sam preuzme progon jer oni tu ne vide kazneno djelo. Vjerojatno bi se tako i dogodilo da u travnju 2010. godine, povodom izvješća pravobraniteljice za djecu, nije Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, "u cilju zaštite prava i interesa djeteta", poduzelo potrebne izvide vezano za slučaj.

Općinsko je podređeno Županijskom odvjetništvu i na njemu se procesuiraju blaža kaznena djela, čime je u startu bilo jasno kako je tužiteljstvo i bez provedene istrage ostalo pri prvotnoj ocjeni da se ne radi o silovanju. Dva mjeseca poslije, u lipnju 2010. godine, žrtvin otac T.K. dolazi s mačetom na vrata bivšeg prijatelja i udara po njima uz povike da tu živi pedofil. Incident ubrzava utuženje profesora zbog seksualnog zlostavljanja maloljetnice te 20. srpnja 2010. nadležnom sudu u Splitu ODO podnosi optužni prijedlog protiv okrivljenika zbog kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina.

Međutim, paralelno s tim procesuira se i nesretni otac T.K. zbog prijetnji profesoru: od istrage do presude teške četiri mjeseca uvjetno prošlo je tek godinu i pol dana.

Slučaj seksualnog zlostavljanja nije išao tako brzo pa je prva presuda pala 3,5 godina od optuženja i profesor je proglašen krivim - šest mjeseci zatvora. Tada dolazi do pomalo apsurdne situacije u kojoj je na državnom odvjetništvu, koje nakon prijave nedjela 2009. nije mislilo kako se uopće radi o kaznenom djelu, pet godina kasnije došlo do tolike promjene u odnosu na dokaznu materiju da podnose žalbu na presudu jer nisu zadovoljno visinom kazne.

Stubokom izmijenjen odnos tužiteljstva prema nemilom događaju, nažalost, nije doveo do okončanja mučenja za žrtvu i oca. U ovoj fazi napredovanje predmeta se spotiče radi sudskih propusta. U rujnu iste godine viši sud odlučuje u drugom stupnju o presudi koju je prisiljen ukinuti jer se utvrdilo kako je postupak vodio sudac pojedinac umjesto sudsko vijeće. Slučaj je vraćen istom sucu, kako je uobičajeno kod prvog ukidanja odluke, te on kao predsjednik vijeća u godinu dana provodi i završava drugo suđenje. Presuda iz listopada 2015. je ista, ali ponovno pada na drugom stupnju i to ponovno radi proceduralne pogreške, ovaj put banalnije. U obrazloženju presude o krivnji sudsko vijeće se pozvalo na dokaze koji nisu nabrojeni na popisu izvedenih dokaza. Godinu i pol dana kasnije viši sud iz Šibenika u travnju ove godine ukida presudu, ali i nalaže da se slučaj dodijeli drugom sudskom vijeću što je, takoreći, pravilo kada se po drugi put ukine presuda u kaznenom predmetu.

S Općinskog suda u Splitu su na naš upit odgovorili šturo s obzirom da se radi o predmetu u kojem je isključena javnost.

- Dakle, ono što vam u ovom trenutku mogu reći je kako je nakon što je Županijski sud u Šibeniku ukinuo prvostupanjsku presudu u navedenom predmetu, predmet po uputi drugostupanjskog suda dodijeljen drugom raspravnom sucu koji je bez odgode odredio glavnu raspravu – kazao nam je sudac Marijo Franetović, glasnogovornik Općinskog suda u Splitu.
Unatoč dosljednosti, zakonitosti i ažurnosti, ostaje činjenica da na trećem suđenju predsjednik sudskog vijeća neće imati priliku ispitati oca žrtve seksualnog zlostavljanja kao oštećenika. Njegova kći preživjela je seksualno nasilje, njezin zlostavljač profesor preživio je mačetu, ali njezin otac nije preživio da dočeka pravdu na ovom svijetu.


Tužitelji 'bez greške'

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu se također oglasilo priopćenjem u kojem su naveli kronologiju postupanja i svoj zaključak:

- Činjenica je da ni prvostupanjski sud niti drugostupanjski sudovi koji su odlučivali o žalbama protiv presuda nisu svojim odlukama doveli u pitanje pravnu kvalifikaciju kaznenog djela, odnosno da bi se radilo o počinjenju kaznenog djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od 15 godina. Dosljedno naprijed navedenom, postupanje državnog odvjetništva u ovom kaznenom predmetu u cijelosti je zakonito i ažurno – naveli su.
16. travanj 2024 22:09