StoryEditorOCM
ForumISPOVIJEST MLADOG BESKUĆNIKA

'Na ulici sam od sedme godine, kao tinejdžer sam preživljavao dilajući drogu, završio sam u zatvoru...'

Piše SD
25. listopada 2017. - 11:56
ovisnik

- Roditelji nikada nisu puno vodili brigu o bratu i meni. Kad sam imao sedam godina, otac je otišao u rat, a majka nas je zbog posla u potpunosti zanemarila i od tada se sve raspalo. Prepustio sam se ulici i vrlo brzo odao se drogi. Obitelj me se odrekla, sad sam beskućnik i tražim bilo kakav posao - počeo je za Slobodnu Dalmacijupričati svoju životnu ispovijest Splićanin kojega ćemo u daljnjem tekstu zbog razumljivih razloga oslovljavati Maro (pravi podaci poznati su redakciji).

On je jedan od brojnih mladih beskućnika koji su silom prilika pokucali na vrata splitske Udruge "MoSt", koja je u suradnji s Orkestrom Hrvatske ratne mornarice u utorak navečer u Hrvatskom narodnom kazalištu organizirala humanitarni koncert s kojega će prihod od ulaznica biti namijenjen za poboljšanje statusa mladih beskućnika i onih koji su u riziku da to postanu. Takvih je, nažalost, u Splitu, sve više. Tridesetogodišnji Maro ulici se prepustio u sedmoj godini.

'Sada sam čist i tražim posao'

- Kako se nitko od rodbine nije brinuo o nama, vrijeme sam provodio u kvartu, okružen narkomanima, pijancima i dilerima. S deset godina počeo sam pušiti marihuanu, a nedugo nakon toga postao sam i diler. Od petnaeste sam prešao i na jače droge. Počeli su partyji, druženja i droga se odlično uklapala u program. Majku kao da nisam ni imao, a nije baš ni marila za mene i moje stanje - govori Maro za Slobodnu Dalmaciju.

- Već s 21 godinu dilao sam cijelom gradu. Onda sam 2004. godine završio u zatvoru - prisjeća se Maro i priznaje kako ni nakon povratka na slobodu nije stao.

- Opet sam se vratio starim stopama i od tada su me nekoliko puta zatvorili. Drogirao sam se, a u međuvremenu sam prešao i na heroin. S majkom sam se povremeno čuo, tek toliko da zna da sam živ. Zbilja sam propao, a onda sam upoznao Denisa Maslova, voditelja Centra za beskućnike, koji me nagovorio da se obratim komuni, što sam i učinio - priznaje.

Maro se podvrgnuo liječenju, te je sada, kako je potvrdio Slobodnoj Dalmaciji, "čist". Zbog problema s drogom, majka mu je, uvjerena u to da će se ponovno odati starom poroku, zatvorila vrata doma. Upravo zbog toga naš je sugovornik u rujnu ove godine utočište, podršku i savjet pronašao u Udruzi "MoSt", čiji volonteri i radnici rado prigrle osobe i pomažu im da pronađu svoju osobnost, životni put i bolju budućnost. Oni mu, osim sigurnog doma, pomažu i u pronalaženju posla.

Svaka peta mlada osoba u riziku od siromaštva

Prema nedavnim istraživanjima, prvo desetljeće 21. stoljeća bilježi porast mladih beskućnika u cijelome svijetu, a u Hrvatskoj je svaka peta mlada osoba u riziku od siromaštva. Zbog raznih neprilika, sve češće traže pomoć u prihvatilištima, a takvih mladih u Splitu je četrdesetak, potvrdila je Đordana Barbarić, predsjednica Udruge "MoSt".

- Smještaj u hrvatskim prihvatilištima i prenoćištima traži sve više mladih koji na svojem putu prema samostalnosti završe bez krova nad glavom. Najčešći uzroci beskućništva mladih su ekonomska situacija, obiteljski konflikti, dugotrajna izloženost obiteljskom nasilju, ovisnost, a sve češće beskućnici postaju i mladi koji izlaze iz domova bez odgovarajuće roditeljske skrbi, domova za odgoj te maloljetničkih zavoda i zatvora - kazala je predsjednica udruge, a razgovoru su se priključili i zaposlenici - psihologinja Amalija Hrepić-Grujić, socijalna pedagoginja Josipa Bučica i pedagog udruge Ivo Puljek, koji provode vrijeme i skrbe se o "MoStovim" štićenicima.

- Osim pomoći u obrazovanju, za ovu ranjivu skupinu mladih provodimo i niz aktivnosti iz područja neformalnog obrazovanja koje potiču različite socijalne i životne vještine te pomažu u samostalnom stanovanju i pronalaženju posla. Programi podrške koje provodimo temelje se na suradnji svih sudionika kako bi se stvorila prava mreža podrške te na senzibiliziranju javnosti za probleme i potrebe ovih mladih ljudi i smanjenju stigme. Na svima je nama da prepoznamo njihov potencijal i pozitivno ih usmjeravamo u procesu odrastanja i osamostaljivanja - zaključili su.

26. travanj 2024 06:27