StoryEditorOCM
ForumSKANDAL U SUSJEDSTVU: KRALI BEBE U RODILIŠTIMA?

'Nitko nije ni prstom mrdnuo, a praksa je uvijek bila ista...'

Piše JL
25. listopada 2017. - 14:01
srb

Srbija se ovih dana našla u centru skandala oko navodne krađe beba, a prema tvrdnjama nekih roditelja ta praksa traje već nekoliko desetljeća.

Jedna baka iz Sremske Mitrovice kaže da je, u suradnji s ginekologom i zetom, uspjela spriječiti krađu svog praunuka.

Da se nešto događa shvatila jer je, kako kaže, osoblje bolnice svima pričalo drugu priču: zetovoj strani jednu, porodiljinoj drugu... Ženska beba je na porođaju dobila čistu desetku, i iako nije imala žuticu, ipak su je izolirali.

- Kćerki nisu dali da je vidi, bebi nisu dali ni sisati, a kad se majka pobunila da je želi vidjeti, potjerali su je u sobu. Povjerila sam sumnje njenom ginekologu. Pobjesnio je i počeo vikati. Tražio je od nas da odmah odemo kod načelnika i to riješimo, a ako ni tada ne daju bebu majci, da moja unuka potpiše da na svoju odgovornost nosi dijete kući. Naravno, zetu nisu dali da dođe do načelnika, ali nakon galame koju smo podigli, nitko više nije branio viđanje bebe - ispričala je baka za Alo.

Obitelj je kontaktirala zaštitnika pacijenata i zdravstvenu inspekciju. Kažu, nitko ni prstom nije mrdno. Dobili su samo obavijest o tome da je njihova žalba na ponašanje osoblja razmotrena i da je sve profesionalno odrađeno.

Različita udruženja roditelja koji sumnjaju da su im bebe u posljednjih 60 godina završile u lancu trgovine djecom radi usvajanja uputila su prije desetak dana pismo na stotine adresa. Pismo je, prema riječima jedne od majki, Ane Pejić iz Rume, otišlo na mnoge adrese u svijetu, međunarodnim organizacijama, UN-u i tijelima EU, srpskom predsjedniku, premijeru, svjetskim medijima...

Osim nekoliko ponuda istražitelja iz Engleske i Sjedinjenih država, posebno interesantno pismo stiglo je iz Škotske.

Kako objašnjava sugovornica "Novosti", u svijetu je trenutačno u trendu određivanje porijekla preko DNK uzoraka. Prave se svjetske baze podataka, za koje ovi roditelji vjeruju da mogu pomoći.

- Škoti koji su čuli za našu priču misle da su neke bebe završile kod njih jer im se u genetskom porijeklu pojavljuju srpski geni, a nitko od predaka nikad nije bio u Srbiji, kaže Pejić. 

Krađa beba navodno je bila dobro organiziran projekt pod nazivom "Zvjezdano nebo".

Praksa je bila sljedeća: majka rodi, bebu odnesu na jednu stranu, majku na drugu, i nakon nekog vremena liječnici joj priopće da je dijete umrlo. Majka ne može vidjeti posmrtne ostatke, otpuštaju je kući bez dokumenata i objašnjenja zašto je beba umrla. Nema pravo znati ni gdje je beba pokopana.

Priča o 'beba-mafiji' zakotrljala se nakon pada Miloševićeva režima 2000. godine, kada su roditelji počeli intezivnije istraživati cijelu stvar. Iz bolničkih dokumentacija vidjelo se kako su svi primjeri slični: nisu upisivani točni datumi rođenja i težina djeteta, kao ni datum smrti. Brojna djeca nikad nisu službeno proglašena mrtvima, nad njima nije rađena obdukcija, a gradska groblja potvrđivala su da tražene bebe nisu stigle na ukop.

Grupa roditelja podnijela je krivične prijave za otmicu beba, ali su one odbačene uz obrazloženje da je djelo zastarjelo.

26. travanj 2024 12:04