StoryEditorOCM
Forum'ŽIVIO SAM U NEIZVJESNOSTI, ALI NISAM GUBIO NADU'

Gotovina otkrio o čemu je razmišljao noć uoči presude, ima i poruku za mlade koji odlaze iz Hrvatske

Piše JL
16. studenog 2017. - 21:55
gen

General Ante Gotovina na današnji dan prije točno pet godina dočekao je oslobađajuću presudu iz Haaga, a sad je u ekskluzivnom intervjuu za Dnevnik Nove TV otkrio o čemu je razmišljao noć prije puštanja na slobodu.

- Prije pet godina dobili smo pravnu bitku bez koje ne bismo mogli zatvoriti jedno poglavlje naše povijesti. Prekinuli smo manipulacije koje su do tada vodile glavnu riječ. Karakter hrvatskog obrambenog rata potvrđen je kao ispravan i neupitan. Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti - rekao je Gotovina.

Dodao je kako je dugi niz godina živio u neizvjesnosti, ali nije gubio nadu i vjeru jer je, kaže, znao što je istina.

- Da je bilo drugačije, borili bismo se do kraja - izjavio je general za Dnevnik Nove TV.

Na pitanje što mu se motalo po glavi tu noć prije izricanja presude, Gotovina je rekao:

- Bio sam smiren i opušten. Razmišljao sam o sutrašnjem danu i vjerovao u pobjedu.

Nakon što je napokon stigao u Zagreb, gdje ga je na Trgu bana Josipa Jelačića dočekalo 100.000 ljudi, rekao je "da rat pripada prošlosti i da se Hrvati moraju okrenuti budućnosti". Iza te izjave Gotovina stoji i danas.

- Domovinski rat temelj je hrvatske državnosti. Danas ostaje briga o sigurnosti i briga o našim slobodama. To je naša trajna obveza. Moramo se koncentrirati i svu našu energiju usmjeriti u gospodarski i socijalni razvoj. To je jako važno - rekao je general za Dnevnik Nove TV.

A što Ante Gotovina danas radi?

- Poslije presude otvorio sam novo poglavlje života. Posvetio sam se poslu koji volim. Bavim se ribarstvom i sretan sam što s ljudima s kojima radim doprinosim razvoju ribarske industrije.

General Gotovina osvrnuo se i na trenutačnu situaciju Hrvatskoj, o kojoj kaže:

- Kao i u svemu drugome - uvijek može bolje, ali moramo biti objektivni i strpljivi te moramo vjerovati. Moramo pokazati zajedništvo, pogotovo u teškim trenucima i važnim stvarima. To je jedini pravi put - poručio je general.

Kad su ga pitali je li se zbilja i definitivno odrekao politike i kako komentira to što ga se sve češće spominje kao kandidata za budućeg predsjednika, Gotovina je odgovorio:

- To su sve nagađanja. Politika me ne zanima, ali poštujem i cijenim ljude koji se njome bave. To je težak posao i ljudi koji su ga izabrali imaju velike odgovornosti. Uz našu podršku i zajedništvo, sigurno možemo doći do cilja - izjavio je general.

A mladima, koji se sve više iseljavaju iz domovine, za kraj je poručio:

- Dobro je otići u svijet i vidjeti što ima drugdje. Ta psihološka barijera ne smije postojati. Živimo u globalnom svijetu i putovati je normalna stvar. Isto tako, svaki povratak uvijek je povratak kući i mi čekamo.

18. travanj 2024 19:59