StoryEditorOCM
ForumSPORNA LAJNA 'IZBACILI SMO JE ZAUVIJEK'

Vodeći ljudi veleučilišta obrazložili odluku o studentici, otkrivamo i što će se dogoditi s osobom koja je snimila video

Piše Mirela Lilek / Jutarnji list
17. studenog 2017. - 22:42
snimka_šmrk_

Uprava Veleučilišta Vern’ raskinula je ugovor o studiranju sa studenticom snimljenom mobitelom kako na predavanju, zaklonjena torbom, konzumira bijeli prah. Time je djevojka, čiji identitet na Vern’u nisu željeli otkriti, s datumom 17. studenog trajno isključena iz te privatne visokoškolske institucije.

- Nakon provedenog stegovnog postupka u skladu s procedurom i aktima institucije, utvrđeno je da je studentica napravila teške povrede internih akata. Što se nas tiče, ta je priča ovime završena - kažu u Odjelu komunikacija Vern’a. Sudeći prema odgovoru da je slučaj ovime završen, osoba ili osobe koje su snimale video očito nisu podlegle stegovnom postupku.

Nisu naveli identitet

Dosad kod nas nezabilježeni slučaj videosnimke studentice koja na predavanju vuče bijeli prah izazvao je velik interes javnosti. Nakon što su prije dva dana, kada je snimka objavljena, na Vern’u tumačili da postoji velika vjerojatnost da se radi o studentici koja studira na jednom od njihovih studija, jučer su u prijepodnevnim satima potvrdili da je riječ o njihovoj studentici. Pozivajući se na Zakon o zaštiti osobnih podataka, nisu naveli identitet, dob ni studijski program polaznice.

Neslužbeno doznajemo da se djevojka u petak odazvala na razgovor u Upravi, pred kojom je odbacila sumnje da je riječ o šmrkanju kokaina ili drugog nedopuštenog sredstva. Upućeni kažu - branila se izjavom da je svjesno glumila šmrkanje, da je željela da se snimi video "iz fore", a da je za potrebe performancea na stolu pred sobom imala dječji puder.

Stegovno povjerenstvo, sastavljeno od akademske i poslovne uprave, takva obrana nije zadovoljila u mjeri da bi joj zadržali statusa studentice.

Nezadovoljni obranom 

- Čak i samo simuliranje nečeg takvog, što upućuje na način konzumiranja droge, je neprimjereno ponašanje i grubo kršenje pravila i akademskih standarda - izjavio je dekan Veleučilišta Vern’ Vlatko Cvrtila.

Zagreb, 110215.
Veleuciliste VERN, Iblerov trg.
Panel rasprava na temu Drzavne financije u funkciji razvoja Republike Hrvatske odrzana je u organizaciji veleucilista VERN. Na raspravi su sudjelovali ministar financija Boris Lalovac te bivsi ministri financija Martina Dalic, Mate Crkvenac i Borislav Skegro.
Na fotografiji: dekan VERN-a Vlatko Cvrtila.
Foto: Marko Todorov / CROPIX

Marko Todorov / CROPIX

Dekan VERN'a Vlatko Cvrtila

 

JUTARNJI DOZNAJE: STUDENTICA S VERNA IZBAČENA S VELEUČILIŠTA Mlada dama branila se da nije šmrkala kokain: 'Ma ne, ono je bio performans'

Na upit je li studentica izrazila žaljenje za postupak koji bi mogao naštetiti ugledu njihove institucije, dekan je odgovorio kako ne može govoriti u njezino ime.

- Nisam siguran da joj je u tom času bilo posve jasno što bi se sve iz takvoga čina moglo izroditi. Nije rijedak slučaj da mladi naknadno dođu do zaključka da su napravili nešto posve neprimjerno, zbog čega se moraju suočiti s posljedicama - kaže Cvrtila.

Pravila ponašanja

Poruka cijeloga slučaja jest da u akademskoj zajednici vrijede određeni oblici ponašanja i pravila upravo zato da bi studenti mogli neometano studirati, dodaje dekan, po kojemu ovakve postupke treba osuditi, ali i učiniti sve što je moguće da se one spriječe.

- U tome svi imamo odgovornost. Treba ozbiljno vodi računa da su neke stvari danas toliko prisutne da roditelji, institucije i država trebaju učiniti velike napore kako bi ovakve neprimjerene radnje bile u što manjoj mjeri prisutne - zaključio je dekan.

Prema Etičkom kodeksu Veleučilišta, neprihvatljivim oblikom ponašanja smatra se dolazak na nastavu ili radno mjesto pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, ali i unošenje alkoholnih pića ili droga u prostorije Veleučiilšta, smještene na Iblerovu trgu.

Prema Pravilniku o studijima Veleučilišta Vern’, studenti prilikom upisa potpisuju ugovorne obveze, a u njima je navedena stegovna odgovornost te tri mjere stegovnog postupka - javna opomena, opomena pred isključenje i trajno isključenje s Vern’a. Mjere stegovnog postupka izriče dekan na temelju prijedloga imenovanog povjerenstva. Kako se navodi u Pravilniku, u slučaju kršenja Zakona, Vern’ će o svim saznanjima upoznati nadležne državne službe i institucije.

19. travanj 2024 12:06