StoryEditorOCM
ForumFOTO: POGLEDAJTE SRAMOTU IZ RODILIŠTA

Država ima za uhljebe, ali nema za trudnice i rodilje: 'Gladne smo, a poslužuju nam dvije kriške sira, stari kruh i hrenovku'

Piše Juraj Filipović/100posto.hr
28. studenog 2017. - 14:31
151186625324135616_10155906345564555_323106824_n

Poznata je činjenica da se pacijentima u hrvatskim bolnicama nerijetko poslužuju osiromašeni obroci pripremljeni na oskudan način.

Naravno, ovisno o vrsti bolesti i terapiji, svaki pacijent ima strogo propisan jelovnik kojeg se mora pridržavati, ali problem je u tome što su čak i takvi obroci pripremljeni i posluženi siromašno, primitivno, a pripremaju se u bolničkim kuhinjama u velikim količinima bez ikakvog kulinarskog umijeća, dosjetke ili trunke kreativnosti.

Takve slike već su obišle hrvatsku javnost, ali ovo što ćete sada vidjeti zgrozilo je iznova mnoge.

Naime, na Facebooku smo naletjeli na objavu gospodina Dina Zuvićakoji je u petak na službeni profil Vlade Republike Hrvatske postavio fotografiju ručka iz jednog hrvatskog rodilišta.

Ručak za trudnicu kojeg je dokumentirao sastoji se od jedne hrenovke, pire krumpira i malo neidentificiranog umaka. Spomenuta objava prikupila je više od stotinjak komentara razočaranih i zgroženih građana.

U svega nekoliko dana redakcija portala 100posto.hr zaprimila je nekoliko nedavno snimljenih fotografija bolničkih obroka iz zagrebačkih rodilišta. 

Majke, koje su htjele ostati anonimne, ne kriju svoju ljutnju i kazuju nam da ovim putem apeliraju na nadležne institucije i ministra Milana Kujundžića da se uhvati posla i ako ništa, barem trudnicama i tek porođenim ženama u rodilištima omogući hranu dostojnu čovjeka, jer ne treba biti doktor znanosti da bi se zaključilo kako žene u drugom stanju i nakon poroda trebaju hranu konzumirati obilnije, kako zbog apetita, poticanja dojenja i razvoja ploda, ali i imuniteta. 

Ukoliko imate sličnih iskustava s hranom u hrvatskim rodilištima, fotografije nam pošaljite na e-mail redakcija@100posto.hr, u inbox putem Facebooka ili ih objavite u komentarima ispod ovog članka. Objavljivat ćemo ih toliko dugo dok Vlada ne odluči vlastite građane tretirati kao ljude.

"Doručak mi je pet dana za redom bio griz i šalica čaja. Glavna jela su se isto ponavljala prvo dva, a zatim tri dana jer su u bolnici kuhali za više dana. Osjećala sam se kao u vojsci. Inače, doktorima se kuha posebno, puno kvalitetnije i raznovrsnije".

"Meni se hrana nije ponavljala, ali se doručak sastojao od dvije kriške kruha i točno četiri kriške jeftine salame. Ovo je jedina fotografija koju sam imala snage snimiti"

"Najgore je što voće u rodilištu u kojem sam stajala nekoliko dana ne postoji na meniju, a tako sam htjela pojesti jabuku ili bananu"

 

"Nakon poroda sam bila gladna kao nikad u životu, ali cijeli dan sam morala provesti na dvije tanko narezane kriške sira i starog kruha. Meni je fascinantno što su me liječnici proganjali sa dojenjem i ispitivali o količini mlijeka za dojenje, a nitko se nije sjetio da bi valjalo pojesti kvalitetan obrok da se mlijeko stvori"

 

26. travanj 2024 22:49