StoryEditorOCM
ForumŽIVOTNA BORBA OBITELJI HUNJEK: KRISTINA IMA JOŠ SAMO JEDNU ŠANSU

Naša kći (5) ima opaki tumor, a za liječenje nam treba 170 tisuća eura

Piše Korana Sutlić / JL
8. prosinca 2017. - 00:07
bolesna_

“Naša kći, Kristina Hunjek, rođena je 18. siječnja 2013. u Daruvaru kao posve zdrava beba, vedra, vesela, razigrana, nasmijana”, napisao je Vinko Hunjek, otac petogodišnje Kristine Hunjek, za koju je udruga Ljubav na djelu pokrenula humanitarnu akciju jer joj je dijagnosticiran visokorizični neuroblastom nadbubrežne žlijezde.

Malena Kristina hitno treba eksperimentalno liječenje koja se može provesti u Barceloni. Djevojčica je već prošla u Hrvatskoj cikluse kemoterapije, jednom je operirana, a dvaput su joj transplantirali matične stanice.

Agresivan karcinom

“U dobi od devet mjeseci pojavili su joj se simptomi koji su upućivali da nešto nije u redu, imala je povećan trbuh, neobične kašaste stolice, no liječnica nas je uvjeravala da je sve u redu. Kada je s godinu dana krenula u vrtić, neprestano je bila bolesna, imala viroze, prehlade... A onda u lipnju 2014. godine Kristina je klonula, nije mogla stajati na nogama i dobila je visoku temeperaturu, 39,4. Iz pakračke bolnice prevezli su nas u zagrebačku Zaraznu bolnicu, gdje su Kristini postavili dijagnozu od koje nam se cijeli svijet srušio”, piše njezin tata u potresnom pismu.

Kristini je tada u dobi od samo godinu i pol dijagnosticiran visokorizični neuroblastom IV. stupnja - izrazito agresivan karcinom lijeve nadbubrežne žlijezde. Od tog ljeta počinje njihova dugotrajna i mukotrpna borba za njezin život. Prošla je nekoliko operacija, liječnici su rekli obitelji da je zdrava i vratili su se kući u Daruvar. A onda se 2006. godine bolest vratila. Vraćena je u Klaićevu bolnicu, no ništa nije pomoglo. Nije bila ni pogodan kandidat za liječenje lijekom Dinutuximab beta.

“Saznali smo za novu metodu liječenja djece oboljele od neuroblastoma lijekom HU3F8 na bazi imunoterapije u Dječjoj bolnici Sant Joan de Deu u Barceloni”, piše Vinko Hunjek.

Nakon što su im poslani Kristinini nalazi, iz te bolnice javljaju da je Kristina odabrana kao pogodna za eksperimentalnu imunoterapiju. Udruga Ljubav na djelu okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u sklopu „ Klinike za dječje bolesti Zagreb” pomaže prikupiti pomoć. Hunjekovi u nedjelju putuju u bolnicu u Barceloni. Njihova se imunoterapija već pokazala djelotvornom kod dvoje djece s istom dijagnozom iz Hrvatske.

Šest mjeseci

“Liječenje tim lijekom stoji 149.575 eura i mi nemamo tolik novac. HZZO ne pokriva troškove liječenja, a trebat će nam i novac za boravak u Barceloni tijekom liječenja, koje se zasad prognozira na šest mjeseci”, piše njezin otac, koji je jednom dok se njegovo dijete liječilo u Zagrebu spavao tri tjedna u autu na besplatnom parkiralištu.

Boravak obitelji u Barceloni procijenjen je na dodatnih 20.000 eura te ukupna svota koja se skuplja iznosi 170.000 eura.

- U prvih 12 sati prikupljeno je jučer 39.000 kuna - kaže Vedrana Babić iz Udruge Ljubav na djelu.

Uplate za malenu Kristinu mogu se izvršiti na humanitarni žiroračun Udruge Ljubav na djelu, otvoren za Kristinu: ŽR Udruge: ZABA IBAN: HR4123600001502212733

19. travanj 2024 17:23