StoryEditorOCM
ForumSVIJET SE ZBOG JERUZALEMA OKRENUO PROTIV AMERIKE

Čak su se i Britanci pridružili osudi Trumpove politike, no Hrvatska se prepala i opet ostala - suzdržana?! Pogledajte kako su glasale sve države u UN-u

Piše SD
21. prosinca 2017. - 21:56
trump

Generalna skupština UN-a, kako su mediji već objavili, je usvojila odluku o Jeruzalemu. Na sjednici se ponovo glasalo o nacrtu rezolucije UN-a o povlačenju odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela.
Generalna skupština UN-a donijela je, podsjeća Al Jazeera, većinom glasova rezoluciju. Svijet je okrenuo leđa Americi, navode to i mediji u SAD-u. 
Za rezoluciju svoj su glas dali predstavnici 128 članica UN-a, protiv je bilo njih devet, a suzdržano je ostalo 35 članica. Ubrzo nakon ove vijesti postalo je jasno kako je glasala i Hrvatska. Naša zemlja je bila - suzdržana. Dakle, ni protiv ni za. Kao i u drugim važnim stvarima opet nismo imali jasan stav oko neke jako važne stvari. Napomenimo i da je najvjernija saveznica Amerike - Velika Britanija također bila na strani Palestine i usprotivili su se jednostranom priznaju Jeruzalema. Cijela EU (osim Mađarske, Poljske i Češke) je također osudila američku politiku.
Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley upozorila je (neposredno prije glasanja) da će "zapisivati imena" država koje budu protiv američke odluke, dok je njen šef, predsjednik Donald Trump zaprijetio ukidanjem novčane pomoći svim zemljama koje su proitiv odluke da Jeruzalem njegovim dekretom postane izraleska, a ne palestinska prijestolnica.
"Od nas uzimaju stotine milijuna dolara, čak i milijarde, a onda glasaju protiv nas. Neka glasaju,, sačuvat ćemo puno novca i nije nas briga", rekao je Trump novinarima.
Je li zbog te prijetnje i Hrvatska ostala suzdržana? Od zemalja iz regije Srbija, Slovenija, Albanija, Crna Gora i Makedonija su glasale 'za' rezoluciju, dok su Hrvatska i BiH bile suzdržane.
Pogledajte i fotografiju u našem tekstu u kojem stoji cijeli popis zemalja - zelenom bojom su označene zemlje koje su bile za osudu američke politike prema Jeruzalemu, crvenom bojom su označene one koje su ble protiv, a suzdržane su označene žutom. Suzdržane i protiv rezolucije su uglavnom bile otočne državice.
 

 


Heley je naglasila, prenose agencije, da SAD daje najveći novčani doprinos UN-u, pa ih stoga čudi kako se to svijet okrenuo protiv njih. "Ovo radimo kako bi povećali naše vrijednosti i naše interese... Imamo obavezu da tražimo više za našu investiciju.", rekla je Heley, a analitičari su komentirali da Amerika ne može kupiti cijeli svijet i ne mogu svi plesati kako oni žele, a posebno ne ako se radi nešto loše jednoj zemlji, u ovome slučaju Palestini. 
Današnje glasanje Generalne skupštine jako naličii onome iz 2012. kad su skoro sve svjetske države bile da za dodjeljivanje statusa države nečlanice Palestini - 138 država podržalo je taj prijedlog, a protiv je bilo devet – Izrael, SAD, Kanada i nekoliko južnopacifičkih država.

 

 


'Svijet ustao protiv nepravde'
Al Jazeera navodi da je Danny Danon, izraelski ambasador pri UN-u, rekao u obraćanju u Generalnoj skupštini:
"Ova rezolucija samo potiče više nasilja i nestabilnosti... Znamo da je Jeruzalem sveti grad za milijarde ljudi širom svijeta. Izrael poštuje sve religije i potiče svakoga da posjeti sveti grad i moli se u njemu."
"Nemam sumnje da će i današnja rezolucija završiti na smetlištu historije. Nemam sumnje da će doći dan kada će cijela međunarodna zajednica napokon priznati Jeruzalem kao vječnu prijestolnicu države Izrael."
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu odbacio je američke prijetnje.
"Svijet se promijenio. Stav 'Ja sam moćan, zato sam i u pravu' promijenio se. Sada svijet ustaje protiv nepravednih. Odsad nijedna časna nacija i časna država neće pokleknuti pod takvim pritiskom", rekao je on, a prenosi AJ.

 

19. travanj 2024 11:22