StoryEditorOCM
ForumTUŽITELJSTVO U OSIJEKU OTVORILO NOVA ISTRAŽIVANJA

Dejan Lovren i punica Luke Modrića osumnjičeni za lažna svjedočenja u "Aferi Mamić"

Piše JL
27. prosinca 2017. - 12:30
luka

Nakon što je nadležno tužiteljstvo u Osijeku prošloga ljeta otvorilo istraživanje zbog sumnje u davanje lažnog iskaza protiv kapetana hrvatske nogometne reprezentacije Luke Modrića, identične radnje u međuvremenu su pokrenuta protiv još dvije osobe, Modrićeve punice Vesne Juraić te Dejana Lovrena.

Sva tri istraživanja inicirana su zbog njihovih svjedočenja na Županijskom sudu u Osijeku na suđenju Zdravku Mamiću i ostalim suoptuženima za izvlačenje oko 117 milijuna kuna.

Kao što je poznato, Luka Modrić je u svom svjedočenju sredinom lipnja promijenio ključne navode svog iskaza koji je tijekom istrage dao USKOK-u. Radi se o okolnostima pod kojima je došlo do podjele transfernog obeštećenja između njega i Dinama nakon Modrićeva transfera u Tottenham 2008. godine. Naime, USKOK tereti Zdravka Mamića da je neosnovano omogućio isplatu polovicu odštete, oko 10,5 milijuna eura, Luki Modriću na temelju antidatiranog aneksa ugovora o profesionalnom igranju. Modrić je u istrazi izričito naveo kako s Dinamom nije imao sklopljen nikakav ugovor o podjeli transfera, nego da je sporni aneks nastao tek nakon što je već počeo igrati za Tottenham.

- U to vrijeme, nakon što je ostvaren moj transfer u Tottenham i nakon što sam ja već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i Dinama temeljem kojega meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti dio novca od ostvarenog transfera u Tottenham. Mislim da mi je Zdravko Mamić donio na potpis navedeni aneks, a koliko se sjećam, meni nije dao primjerak aneksa - ispričao je Modrić, objasnivši potom kako je veći dio tog iznosa, temeljem njegova građanskog ugovora s Mamićem, proslijedio upravo Zdravku Mamiću.

Na samom suđenju u Osijeku naveo je, pak, kako je sporni aneks potpisao još 2004. prilikom potpisivanja prvog ugovora o profesionalnom igranju te da je isti aneks potpisivao pri svakom produljenju ugovora. Njegova punica Vesna Juraić, koja je bila voditeljica računovodstva u Dinamu, a vodila je knjigovodstvo i za Modrića, osumnjičena je za davanje lažnog iskaza vezano uz isti aneks ugovora.

Ona je, naime, u istrazi posvjedočila kako je sporni aneks prvi put vidjela tek nakon Modrićeva transfera, dok je na raspravi na Županijskom sudu u Osijeku ustvrdila da je od tajništva kluba dobila i ugovor i aneks ugovora vezan za podjelu transfera u travnju 2008., odnosno prije Modrićeva odlaska u Tottenham.

Zbog te promjene iskaza nadležno tužiteljstvo je protiv nje, kao i protiv njezina zeta, pokrenulo tzv. istraživanje te je i ona u međuvremenu ispitana u svojstvu osumnjičenice. Vesna Juraić je, doznajemo od obrane, negirala krivnju.

Posljednji se na meti osječkog tužiteljstva našao nogometaš Liverpoola Dejan Lovren. I on je nedavno, kako su nam potvrdili njegovi odvjetnici, dobio poziv za ispitivanje u osječkom tužiteljstvu, koje je predviđeno tijekom siječnja 2018.

I u Lovrenovu slučaju sporan je trenutak potpisivanja aneksa ugovora kojim je Lovrenu pripalo pravo na 50 posto obeštećenja od njegova transfera u Olympique Lyon. Dok je Lovren u svojim iskazima tvrdio da je aneks potpisan prije transfera, tužiteljstvo temeljem provedenog grafološkog vještačenja i drugih dokaza u predmetu protiv Zdravka Mamića i ostalih drži da je i taj aneks potpisan naknadno te antidatiran, pa smatraju da ni Lovren nije govorio istinu.

20. travanj 2024 11:45