StoryEditorOCM
ForumŽENA NA BRODU

Kormilo luksuznog kruzera u rukama 24-godišnje Novljanke

Piše Radio Jadran / PSD
11. siječnja 2018. - 15:07
msc

Dvadesetčetverogodišnja Sandra Bojanić iz Herceg Novog na brodu je već pet godina. Trenutno je na poziciji trećeg časnika na luksuznom MSC kruzeru i zadužena je za navigaciju – prenosi FOS Media.

Tijekom jutra nalazi se na komandnom mostu s prvim časnikom palube, a nakon toga slijede sati posvećeni sanitarnoj inspekciji i kabinama za posadu. Vodi računa da sve funkcionira u skladu s ustaljenim redom i disciplinom na brodu.

„Prioritet mi je navigacija, ali na velikim brodovima je malo drugačije jer ima dosta zaduženja pa u istom danu obavljamo više različitih poslova“, priča Novljanka za FOS.

Posljednje dvije godine više vremena je provela na brodu nego u Herceg Novom. Na kruzeru u prosjeku ostaje po četiri-pet mjeseci, a kući kratko, do dva mjeseca. Trenutno je na Atlantiku, piše Radio Jadran, prenosi Pomorac.net

„Prelazak Atlantika nam je trajao četiri dana i bilo je savršeno. Samo otvoreno more, horizont i nebo. To je nešto što smiruje jer biti u lukama je kaotično. Naravno, volim i izaći, posebno ako je u pitanju lijep grad“, kaže Sandra.

Otići na brod s 19 godina je zastrašujuće

Odmah po završetku srednje škole ova Novljanka je odlučila ploviti. Otići tada na brod među nepoznate ljude i na drugi kraj svijeta bilo je, kaže, zastrašujuće.

„Počela sam ploviti s 19 godina, sada mi je 24, tako da to dođe nekih pet godina. Naravno, bilo je pauza ponekad i po pet mjeseci. Iskreno, ovo nikad nisam planirala niti sam uopće znala za ovaj poziv, ali eto vidjela sam da postoji mogućnost i da se žene bave ovim poslom tako da sam odlučila pokušati i evo izgleda da je uspjelo“, dodaje Sandra u šali.

Na brodu iskusite samoću

U ovom, za mnoge, poslu iz snova, svaki dan je radni, kaže Sandra. Najteže joj, ipak, pada udaljenost od voljenih i samoća.

„Kad završim s poslom ne mogu se opustiti, izađem, popijem kavu s meni dragim ljudima i sve ostalo što radim kada sam kući. Ovdje je vrijeme zlata vrijedno tako da svaku minutu slobode koristim za odmor“, kaže Sandra i dodaje da na brodu nitko neće raditi za drugog.

Geslo je, kaže, jednostavno – sam si i boriš se za sebe.

Ploviti je lijepo ali, kako napominje naša sugovornica, za ženu je teško.

„Nikad nisam imala neki veliki problem zbog toga što sam žensko, ali bilo je neugodnih situacija. Možda je najgore to što vas ljudi osuđuju, a ni ne znaju koliko ste truda uložili da ostvarite svoje ciljeve“, dodaje ona.

Sandra sada, ipak, ima drugi cilj.

Želi ući u „sigurnu luku“ i posvetiti se poslu na kopnu koji će joj omogućiti da provodi više vremena s obitelji i prijateljima.

25. travanj 2024 19:09