StoryEditorOCM

FOTOREPORTAŽA: TURANJ I SV. FILIP I JAKOV NAPALA AZIJSKA STRIZIBUBA Vade se cijeli drvoredi - 240 stabala!

Piše PSD.
28. listopada 2014. - 15:06
azijska_strizibuba-281014

Muke s kukcima-štetočinama gotovo da na prestaju: nakon pošasti koje su lani i ove godine u hrvatskikm maslinicima napravili svrdlaš i maslinova muha te invazije komaraca ovoga ljeta, sada se na zadarskom području pojavio i novi, uvozni sitni predator. To je azijska strizibuba koja je u Turnju i Sv. Filip i Jakov, a tek ćemo vidjeti i gdje još, napala stabla javora i melije, zbog čega ekipe Hrvatskih šuma, pod nadzorom stručnjaka iz Ministarstva poljoprivrede, ruše, vade panjeve i pale cijele drvorede tih stabala, ukupno 240 debla. U utorak su se tako rušila stabla u auto-kampu Moče Jadranke Pelicarić u Sv. Filipu i Jakovu te u auto-kampu Đardin.

To je bio jedini način da se invazija stizibube lokalizira na mjestu na kojem je najprije otkrivena jer bi njezino daljnje razmnožavanje i širenje imalo katastrofalne posljedice. Azijska strizibuba, naime, sklona je svrdlanju mekih vrsta drva, poput topole, točnije ličinke koje nastaju iz jaja koje taj dugoticalac polaže u koru debla, hrane se drvom dok ga u cijelosti ne unište.

Azijska strizibuba kod nas nema prirordnih neprijatelja pa time opasanost veća. Prirodoslovna znanost poznaje 20.000 vrsta strizibube, a u Hrvatskoj znamo za nekih 300 vrsta od kojih je najpoznatija kućna strizibuba koja napada drvenu građu krovišta pa i namještaj. Mnogi poznaju zvuk onog specifičnog kuckanja iz drva koje proizvodi tijelo strizibube dok ruje u drvu.

Pojava azijske strizibube je svojevrsno krajnje neugodno iznenađenje. Njezin se dolazak povezuje s uvozom robe iz Kine i drugih azijskih zemalja. Stigla je, pretpostavlja se, u ukrasnom drvenastom bilju, te u ambalažnom drvu, točnije, paletama. Inače je veća od domaćih vrsta koje nazivamo zajedničkim imenom - brša.

Naravno, samo se može nagađati zašto su se na meti strizibube našla stabla baš u Sv.Filipu i Jakovu i u Turnju, ali je sasvim jasno da je uništavanje cijelih drvoreda za sada jedini način borbe protiv ove vrste opasnog kornjaša.


Mario Vuksan

Snimio: Jure Mišković / CROPIX

26. travanj 2024 06:17