StoryEditorOCM

FOTOREPORTAŽA: NA VIŠNJIKU SINOĆ IZVEDENA RASPODIJA O DON KIHOTU: Carski ruski balet ponovno oduševio Zadrane

Piše PSD.
28. studenog 2014. - 12:30
carski_ruski_balet10-271114

Iako su njihovi nastupi u studenom na Višnjiku postali gotovo pa tradicija, Carski ruski balet i sinoć je ponovno oduševio zadarsku publiku svojom baletnom rapsodijom o Don Kihotu i vjernom Sanchu Panzi.

Plesna poslastica koju su njihovi  vrhunski plesači prezentirali sinoć na Višnjiku nastao je po istoimenom romanu Miguela de Cervantesa. Koreografiju za baletnu predstavu "Don Quixote" skladatelja Ludwiga Minkusa potpisuju Marius Petipa i Alexander Gorsky. Zadarska publika ponovno je imala proliku svjedočiti virtuoznom plesu i prekrasnim kostimima Boljšoj i Mariinsky teatra. A upravo bogati repertoar, virtuozna plesna umijeća članova plesnog ansambla te gostovanja diljem svijeta svrstavaju ovaj ansambl u sam vrh svjetske baletne scene.


Premijera najuspješnijeg i najpopularnijeg baleta Ludwiga Minkusa "Don Quixote" izvedena je 1869. godine u Boljšoj teatru u Moskvi. Balet se temeljio na poznatom Cervantesovu romanu, a libreto je potpisao Marius Petipa, ujedno redatelj i koreograf predstave. Od tog trenutka ova izvedba postaje jedna od osnovnih predstava svakog uglednog baletnog teatra i jedan od najbolje uprizorenih baleta ikad, a Minkus je svoju uspješnu suradnju s Petipom nastavio sljedećih deset godina.

(zd.hr)

26. travanj 2024 21:01