StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ORKANSKA BURA NA JADRANU

Na Krčkom mostu zabilježen udar od čak 208 km/h, na riječkom kampusu proglasili izvanredno stanje, nema nastave

Piše Jutarnji.hr
17. siječnja 2017. - 19:40
bura_zadar22-170117_resize.JPG

Olujna bura koja puše na zadarskom području, uzrokovala je brojne probleme u prometu.

Za sav promet je zatvorena dionica autoceste A1 između čvorova sv. Rok i Posedarje, državna cesta D54 između Maslenice i Zatona obrovačkog te Paški most.

Jaka bura od utorka ujutro puše i na istarskom području, mjestimice brže od 100 kilometara na sat, te su zbog kvara na dalekovodu neki dijelovi Istre tijekom dana bili bez struje, a desetak srušenih stabala s prometnica su uklonili vatrogasci pa promet teče bez zastoja, doznaje se iz Županijskoga centra 112.

Zbog jakih udara vjetra, u ponedjeljak i u noći na utorak u Istarskoj županiji su se na sedam mjesta srušila stabla ili grane na cestu ili na automobile. Na cesti Barban-Raša na automobil je pala grana, no nitko nije ozlijeđen.

Po riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dine Kozlevca, stablo je na cestu palo u Pješčanoj uvali i u Nazorovoj ulici u Puli, a vatrogasci su tijekom utorka uklonili još četiri grane s prometnice, dvije u Puli i dvije na području Umaga. Istodobno istarski vatrogasci četiri su puta intervenirali zbog požara na dimnjacima.

Vozače se poziva da budu oprezni zbog jakog vjetra. Na cestama preko Učke i Ćićarije na snazi su zimski uvjeti i zabranjen je promet teretnim vozilima ukupne dopuštene mase iznad 7,5 tona. Nastale su i štete na barkama i plovilima na istočnoj obali Istre. Najviše teškoća bura je prouzročila vlasnicima plovila u Ližnjanu, u blizini Pule, a nasukane brodice i potopljene barke dočekale su u utorak vlasnike plovila u lučici Kuje.

Meteorolozi najavljuju da će bura u Istri početi slabjeti tek u srijedu navečer pa iz pulske Lučke kapetanije pozivaju vlasnike da provjere svoja plovila i osiguraju ih, ako je potrebno, dodatnim vezovima.

Zbog olujne i orkanske bure proglašeno je izvanredno stanje u Sveučilišnom kampusu u Rijeci te su prekinute sve redovne aktivnosti.

Izvanredno stanje zbog opasnosti od vjetra, odnosno ozljeda od pada ili predmeta nošenih burom, proglašava se u Kampusu kad vjetar premašuje brzinu od 10 bofora. Odluku o tome donosi Stožer za zaštitu i spašavanje Sveučilišta u Rijeci. Studentima, nastavnicima i drugim korisnicima Kampusa preporučuje se da ne borave na otvorenom, a ako moraju, da se kreću u zavjetrini. Onima u zatvorenim prostorima preporučuje se da se udalje od prozora u unutrašnjost građevine.

Sveučilišni kampus nalazi se na Sušaku, na predjelu Rijeke posebno izloženom udarima bure.

Bura na širem riječkom području već drugi dan puše silovito, a danas je najveća brzina izmjerena na Krčkom mostu 208 kilometara na sat. Zbog uklanjanja srušenih stabala, rasvjetnih stupova, dijelova građevina odnijetih udarima bure, vatrogasci i ekipe komunalnih društava gotovo su neprekidno na terenu. Oštećeni su i automobili u Rijeci zbog pada stabala. 

Orkanski udari bure onemogućuju prometovanje većinom prometnica od mora prema unutrašnjosti zemlje te od Rijeke u smjeru Dalmacije. Tako su u potpunosti za promet zatvorene autocesta Rijeka-Zagreb na dionici od Kikovice do Delnica, autocesta A7 od Svetog Kuzma do Šmrike te Jadranska magistrala od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene. Riječka obilaznica otvorena je samo za osobna vozila na dijelu od Škurinja do Orehovice, gdje se nalazi most preko Rječine.

Olujna bura u utorak ujutro je ponovno uzrokovala kvarove na dalekovodu Karlobag -Jablanac pa su od stanovnici Jablanca, Stinice i Dušikrave u Podgorju bez struje.

U Dispečerskom centru "Elektrolike" u Gospiću kažu da orkanska bura sprečava izlazak na teren ekipama montera jer je za sav promet zatvorena i dionica Jadranske magistrale od Senja do Karlobaga. Čim bura oslabi, radnici HEP-a krenut će na teren radi popravaka.

Hladnoća, jak vjetar i snježno nevrijeme nanijeli su velike šete na elektrosustavu i na drugim područjima Ličko-senjske županije, doznaje se u Elektrolici.

Kako je bilo danas na zadarskom području pogledajte u fotogaleriji Luke Gerlanca.

19. travanj 2024 12:56