FOTO: NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA Pogledajte kako je mladi zadarski par preuredio svoj stari stan na zadarskim Petrićima...

FOTO: NEVJEROJATNA TRANSFORMACIJA

Kupiti novi stan ili krenuti u veliku avanturu adaptacije svoje stare nekretnine?

Baš ovo pitanje prošlog je ljeta mučilo mladi zadarski bračni par, Mateu i Ivana Klarića, a trenutak za jednu, ovako veliku, dilemu zaista im nije mogao biti teži. Baš tada Matea je odbrojavala zadnji mjesec pred porod njihove, sada već petomjesečne mezimice Nine, želja da riješe svoj životni prostor i urede ga po vlastitom guštu i potrebama bila je veća no ikada, ali obiteljski stan koji su naslijedili na zadarskom predjelu Put Petrića, na trećem katu stambene zgrade, u malo je čemu zadovoljavao njihovu viziju savršenog doma. Iako je riječ o trosobnom stanu površine 105 metara četvornih, zbog brojnih zidova kojima je bio pregrađen, najveći aduti ovog prostora, njegova velika kvadratura i prostranost, zanemareni su i neiskorišteni. Štoviše, zidovi i vrata na svakom koraku te puno malih soba stvorili su dojam skučenog i zatvorenog stana koji je patio od manjka svjetla i komfornosti, ali i organizacije prostora potrebne za funkcionalni raspored.

Baš zato, Matea i Ivan mjesecima ranije po Zadru su tražili drugi stan, bliži njihovoj ideji otvorenog životnog prostora. No, sve što se u tom trenutku nudilo na zadarskom tržištu stanova bilo je ili preskupo ili preslično onome što su već imali na Petrićima, s jednakim manjkavostima koje su zahtijevale adaptaciju.

- Ako se već mora ići s ozbiljnom renovacijom da bi dobili ono što želimo, onda je bolje adaptirati vlastiti stan u kojemu sam odrastao, nego kupovati tuđi pa raditi sve iz početka. Mučilo nas je što se naš stan praktički od gradnje zgrade, tamo u 80-im godinama, nije obnavljao, a mi nismo imali baš previše vremena za radove. A u takvim situacijama, adaptacija je veći posao nego da gradite kuću iz temelja - zaključio je Ivan, koji je od početka znao u što se upušta i koliko veliki posao je pred njima.

On je agent za nekretnine, u struci je ozbiljno već nekoliko godina, tako da iz prve ruke poznaje situaciju na tržištu stanova. Kako se i Matei sviđao kvart Put Petrića, na kraju su donijeli odluku kako odustaju od daljnje potrage za novim stanom. I dali novu šansu svom starom stanu kojega su vlastitim idejama i rješenjima transformirali do neprepoznatljivosti: u elegantan i moderan prostor s otvorenim rasporedom koji sada nudi potpuno drukčiji osjećaj boravka u istih 105 kvadrata. Sve to dogodilo se u nevjerojatno kratkom roku, a u vrijeme dok su trajali radovi Matea i Ivan postali su i- roditelji!

- Istina, rokovi su nam stvarno bili ekspresni- smiju se Klarići.

- Od trenutka kada su majstori ušli u stan do našeg useljenja prošlo je manje od dva mjeseca. Bojali smo se kakav će biti finalni rezultat jer nismo imali vremena analizirati svaki detalj, neke važne odluke donosili smo u hodu, ali na kraju smo jako zadovoljni. Imamo životni prostor vrlo blizak ideji s kojom smo krenuli u temeljitu renovaciju- kažu Matea i Ivan.

Za realizaciju te ideje prvo je trebalo srušiti sve suvišne zidove, a njih je u starom stanu bilo poprilično. Gotovo da i nema kutka prostora koji nije bio zatvoren nekim vratima, počevši od kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka koji su po prijašnjem tlocrtu činili odvojene prostorije koje su međusobno malo komunicirale i nedovoljno koristile izvor svjetlosti. Zato je prvi veliki korak u adaptaciji bilo rušenje zidova baš u tim prostorijama koje su ovom intervencijom pretvorene u veliki, jedinstveni, prozračni prostor koji objedinjuje kuhinju, blagovaonicu i dnevnu sobu.

Uska balkonska vrata, koja su vodila iz kuhinje na balkon, zamijenila je velika staklena klizna stijena koja je do tada mračan prostor okupala svjetlom.

Zidovi i podovi su skinuti "do gola", postavljana je zvučna i toplinska izolacija, nove instalacije, a stare pločice i parket zamijenjeni su kvalitetnim hrastovim uljenim parketom. Na mjestima gdje su zadržane, pločice uglavnom imitiraju drvo tako da ugodna i nenametljiva nijansa hrasta dominira u cijelom stanu, dajući zidovima u loft premazu s efektom betona, taman potrebnu dozu topline. Ovakav interijer bila je Ivanova zamisao.

- Da, Ivan je imao samo jednu želju kad je stan u pitanju: nije želio da bude prostor bude ženskast. Morao je to biti „clean style“, samo drvo i prostor lišen bilo kakvih dodataka. Zato sam ja taj završni dio uređenja preuzela na sebe i detaljima "razbila" hladnoću tako čistog prostora s minimalno namještaja- smije se Matea koja je po svojoj mjeri dizajnirala efektnu kuhinju jednostavnih linija u boji hrasta.

Na cijelom zidu, izuzev sivog hladnjaka, nema uočljivih kuhinjskih elemenata, linije su ravne, a prevladavajući tamni ton "razbijaju" mozaične pločice iznad sudopera i Ikeino vanjsko rasvjetno tijelo od 12 žarulja koje je ovdje domišljato iskorišteno kao lokalna rasvjeta. Pult za kuhanje sa svoje druge strane ujedno funkcionira i kao šank pa sa dva visoka barska stolca čini idealno mjesto za brzinski ručak.

S druge strane, masivni drveni stol u blagovaonici sa tapeciram sjedalicama brzo se među njihovim prijateljima nametnuo kao omiljeno mjesto za druženje u stanu, a dojam intimne atmosfere u tom kutku dodatno pojačava četiri rasvjetnih tijela postavljenih iznad stola čiji je metal Matea oplemenila malom intervencijom, zelenim bršljanom iz majčine cvjećarnice.

Jednako kao blagovaonica, i dnevni boravak je ugodan i elegantan prostor s minimalno namještaja kako bi se zadržala prozračnog cijelog prostora. Osim diskretne, ali dimenzijama dominantne bež sofe, stolića od crne bravarije kojega su sami dizajnirali i lampe od istog materijala, jedini namještaj čini još niski ormarić jednostavnih linija u boji hrasta po dužini zida koji je, kao i cijeli kuhinjski prostor, izradio stolar. Njegove intervencije vidljive su na još nekoliko mjesta u stanu, poput velikog ugradbenog ormara u hodniku.

- Kada smo počeli ozbiljno razmišljati o uređivanju interijera, odmah smo odlučili kako će one trajne stvari, koje se ne mijenjaju svakih nekoliko godina, biti kvalitetni materijali na kojima nećemo štedjeti. To je prije svega uljeni hrastov parket kojim je obložen veći dio podova u stanu, pločice, sanitarije i svi drveni korpusi koji su rađeni po mjeri. Sve ovo drugo, što je lako zamjenjivo i podložno nekoj trenutnoj modi u stilu, poput sofe, polica, sjedalica ili rasvjetnih tijela uzimali smo u trgovačkim kućama poput Ikee ili Mebla- kažu Ivan i Matea.

U drugom dijelu stana, koji je i fizički odvojen prostranim hodnikom, nalaze se dvije spavaonice, vešeraj i dvije kupaonice, manja i veća koja je pločicama koje imitiraju drvo stilski povezana s dnevnim dijelom stana. Iste su pločice ugrađene i u staklenu tuš kabinu koja je dio glavne spavaće sobe i za koju je odluka pala samo noć prije nego se krenulo u rušenje.

-Na ovom su mjestu nekada bile dvije sobe i dvoumili smo se što napraviti i treba li nam tolika spavaonica. I onda, noć prije nego su stigli majstori, nazvali smo izvođača i rekli kako ipak ne želimo dvije male sobe, nego jednu prostranu sa velikom tuš kabinom, toaletnim dijelom za uređivanje i otvorenom garderobom koju zid „skriva“ od ostatka sobe. Tko zna kad ćemo opet imati priliku ovako uređivati prostor, zato smo htjeli, kad već idemo u ovoliki posao adaptacije, napraviti baš sve što želimo- kaže Ivan.

Tako je bilo. Velika spavaonica, u čijem su se uređenju vodili istom filozofijom kao u ostatku stana- „manje je više“- od detalja ima svega jednu lampu te maleni stolić umjesto klasičnih noćnih ormarića s ladicama. Kako je na zidovima tamna boja, izbjegnuto je sve što dodatno zatvara prostor ili ga čini manjim, a i garderoba je ostavljena otvorenom što taj dio sobe, udaljen od pogleda, čini življim i dinamičnim.

Ukratko, sve je napravljeno s mjerom, ukusom i baš onako kako su zamislili. Pred njima je još samo jedan, ali značajan projekt: uređenje dječje sobe za njihovu Ninu u kojoj će, ako se Ivana pita, na zidu osvanuti i umjetna stijena za penjanje…

Naslovnica Fotoreport