StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ZRAKOPLOVNA BAZA U ZEMUNIKU PROSLAVILA SVOJ 25. ROĐENDAN

Nebeski spektakl iznad zadarske rive!

Piše Maja Zorić i Matea Vladović
22. ožujka 2017. - 15:22
93baza_proslava39-220317_resize.JPG

Nebo iznad zadarske rive danas, u srijedu, bilo je jedinstvena pozornica velikog letačkog spektakla kojim je 93. zrakoplovna baza Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku proslavila svoj 25. rođendan.

Pred mnoštvom građana i turista koji su događaj pratili s rive, letački program započeo je mimoletom triju hrvatskih helikoptera BELL-206 u kojem je sudjelovala natporučnica Antonija Trupinić, koja se ističe po tome što je jedina pilotkinja Eskadrile helikoptera u 93. zrakoplavnoj bazi. Nakon njih nastupio je helikopter Mi-8 MTV. Riječ je o helikopteru koji sudjeluje u brojnim akcijama spašavanja te je zbog toga neslužbeno imenovan ponosom Hrvatske. Pružio je i potporu na snimanju filma "General".

Potom su nastupila tri aviona Zlin-242 L koji se primarno koriste za obuku mladih pilota, a prije nastupa "Krila Oluje" najljepšom prirodnom pozornicom preletjele su protupožarne snage tri Airtractor-a AT-802 i tri Canadaira CL-415.

Najveću pozornost posjetitelja privukla je akrobatska grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane "Krila Oluje" koji su u 24 minute prikazali svoje izvanredne letačke manevre. S tim je ovaj spektakl i završio, a za četvrtak je najavljen dolazak talijanske akrobatske grupe "Frecce Tricolori" koji danas nisu mogli poletjeti iz svoje baze zbog magle. Letačkom spektaklu prethodio je nastup folklornog ansambla "Linđo" iz Dubrovnika na Trgu ispred Crkve sv. Marije.

"Odlično smo primljeni, sinoć smo imali jednosatni koncert u sklopu ove obljetnice skupa s Radovinom i KUD-om Privlaka i sad ćemo malo gledati avione" rekao nam je Mario Lale iz ansambla "Linđo" nakon čega se nastup preselio s kamene na nebesku pozornicu.

19. travanj 2024 10:55