StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: NOVI ŽIVOT SPOMENIKA IZ 15. STOLJEĆA

Mali Arsenal postao veliko multimedijalno čudo

Piše Iva Ivanac i Ana Franić
27. travnja 2017. - 17:30
mali_arsenal17-270417_resize.JPG

Nekadašnji dio gradskih utvrda iz 15. stoljeća, Mali Arsenal, u četvrtak ujutro pokazao je svoje novo ruho za sve građane i turiste. Naime, Mali Arsenal je pretvoren u pravo multimedijalno čudo iz kojega možete saznati gotovo sve o fortifikacijskim utvrdama u gradu Zadru. Uz 3D prikaz, stakleni pod, ekrane na dodir i posebne svjetlosne efekte, unutrašnjost Malog Arsenala pretvorena je u virtualni vremeplov kroz zadarsku prošlost.

- Pokušali smo prikazane crteže rekonstruirati iz postojećih mapa i svega materijala što smo dobili, u stanje koje je relevantno onome što je u tom trenutku bilo. Sama animacija prikazuje četiri faze razvoja Poluotoka kako bi posjetitelji mogli što lakše uočiti razlike koje su nastale tijekom izgradnje. Projekcija na podu na simbolički način prikazuje stvaranje zidina oko čovjeka i na taj način komuniciramo cijelu temu fortifikacija, objasnio je Vladimir Končar, autor multimedijalnog postava iz tvrtke Revolucija dizajna. Bitno je naglasiti da su svi sudionici projekta od samog početka zajedno surađivali.

- Puno vremena smo proveli izrađujući ovaj projekt jer je za početak trebalo odraditi nekoliko varijanti idejnih rješenja dok se nismo usuglasili sa rješenjem s kojim smo bili zadovoljni i mi i Konzervatorski odjel. Važno je napomenuti da smo rješenje cijelog interijera radili zajedno s autorom multimedije. Multimedija nije aplicirana naknadno, nego je integralni dio projekta, rekla je arhitektica Iva Letilović koja je zajedno s Igorom Pedišićem izradila izvedbeni projekt Malog Arsenala.

Mali Arsenal rezultat je projekta HERA kroz koji se novcem iz EU fondova obnavljaju drevni spomenici zadarske kulturne baštine i na taj način grade turističku ponudu zadarske županije.

- Ovo je veliki dan za Zadar, ali i cijelu Zadarsku županiju. Ulazna kula u Kaštel zamišljena je kao polazišna točka razgledavanja grada, a uz pomoć multimedije svi posjetitelji će imati priliku vidjeti kako se grad fortifikacijski razvijao, kazao je za kraj Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru.

23. travanj 2024 17:38