StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: NA ZADARSKOJ RIVI OTVORENO EUROPSKO PRVENSTVO U JET SKIJU

"Fenomenalno je biti u Zadru!"

20. svibnja 2017. - 22:28
jet_ski12-200517_resize.JPG

Kiša i loše vrijeme nisu omeli jet ski premijeru na zadarskoj rivi koja se u subotu snimala iz zraka dronovima i helikopterom. Etapa u Zadru prva je utrka od ukupno dvije Europskog prvenstva u jet skiju, druga će biti u kolovozu u Portugalu, dok je u offshoreu to jedina ove godine.

- Fenomenalno je biti u Zadru. Uvijek sam se htio utrkivati u Hrvatskoj i to mi se sada ostvarilo. Mjesto za utrku je prekrasno, more je izvrsno i čisto. Uživam u boravku ovdje. Odlično se osjećam - rekao je jedan od sudionika atraktivne utrke, bivši pilot helikoptera, 38-godišnji Anthony Radetić, veteran američke vojske hrvatskih korijena koji je ostao paraliziran nakon motociklističke nesreće u Americi. U vožnji jet skija, kako je rekao, oslanja se isključivo na snagu gornjeg dijela tijela ali, osim čička kojima pričvršćuje noge Radetić je poput bilo kojeg drugog natjecatelja.

Ispred obale su se vozila tri kruga na stojećim i sjedećim jetovima, a nakon toga uslijedila je i offshore vožnja na duge pruge od Zadra do Vira. Publiku na zadarskoj rivi najviše je privukao "freestyle show" gdje vozači na stojećim jetovima skaču, okreću se u zraku, rade figure.

- Utrka je bila malo teška zbog valova. Bilo bi bolje da je vrijeme malo bolje, no i ovako je odlično. Uživamo ovdje. Stari grad je prekrasan, kao i sve ostalo. Jako smo zadovoljni - kazao je Barnabas Szabo, 21-godišnji Mađar, sudionik prvenstva koje se održava po strogima pravilima Svjetske federacije, a na kojem je svoje snage odmjerilo više od stotinu jetera.

Zbog mogućih ozlijeda na ovom fizički zahtjevnom natjecanju, jetere su cijelo vrijeme utrke pratili i timovi hitne pomoći.

- Zasad smo imali jednu intervenciju. Jedan od natjecatelja u nezgodnom padu posjekao je ruku. Pružili smo mu prvu pomoć i sada je dobro. Ostalo je sve u redu. Nadamo se da će to biti i jedina ozlijeda do kraja utrke – rekli su djelatnici Hitne pomoći koji će do nedjelje pratiti jet utrku s dva tima.

Zbog offshore ture, ovo natjecanje povezalo je grad Zadar i otok Vir koji je zadnje dvije godine domaćin završne utrke Alpe Adria Jet Ski tour, koja se pokazala kao pun pogodak za produženje sezone.

Utrka jet skija nastavlja se u nedjelju kada je nakon dnevne vožnje u večernjim satima na zadarskoj rivi predviđena ceremonija zatvaranja uz dodjelu nagrada i feštu.

24. travanj 2024 19:16