StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ROKER-UMJETNIK POZNAT PO EROTSKIM FOTOGRAFIJAMA NAPRAVIO TISUĆU KRIŽEVA

"Oni su simbol vremena u kojem živimo, a mentalitet nam se srozao"

Piše Mirko Crnčević / SD
25. svibnja 2017. - 16:13
lupino

Baš sam se u posljednje vrijeme prolazeći pitoresknim Pitvama na otoku Hvaru, gdje ima kuću i art-galeriju, vrlo često pitao pa gdje je Stephan Lupino, kad evo ga, napokon ga ugledah ovih dana kako s meštrima uređuje okoliš kuće. "Lupinizam" je stigao i na škoj!

Gdje god da je ovaj svestrani umjetnik, koji se od svjetski poznatog fotografa promaknuo u isto tako popularnog skulptora, marljivo radi – on snima, slika ili stvara od željeza, bronce, kamena, drveta..., a za rezultate već znamo, ali iznenađenjima nikad kraja.



Tako je, među ostalim Lupinovim uspjesima, njegova više od tri metra visoka skulptura "Fire Woman" od lani postala zaštitno lice prestižne galerije "Domenica Vacce" u New Yorku.

Ispred vremena

– Pa da, ta skulptura je u svijetu pobudila golemi interes, neki bogati kolekcionari su mi odmah za nju nudili i do 200 tisuća dolara, no ja je ne želim prodati jer znam da će njezina cijena s vremenom zasigurno porasti. Nije me na otoku bilo od lani jer mi je logistika oko Zagreba i Varaždina. Imam sve manje vremena, napravio sam već nekoliko stotina radova, pripremam nove izložbe – govori Lupino.

Lupinizam je, kaže, nešto novo, nešto ispred vremena i ne veže se na neki već poznati pravac u umjetnosti. To ti je ono kad si samouk, kad si svoj, kad iz čovjeka izlazi sve ono što se godinama nakupljalo, u vremenu kada se družio s mnogim poznatim ljudima. Zanimljivi su neki od njegovih radova sakralne tematike, a reklo bi se da tu nešto "miriše" i na onu pravu apokalipsu.



Otkud baš takva inspiracija kod Lupina?

– Ma, uvijek sam ti ja nekako žalostan zbog ljudske pohlepe, siromaštva, bolesnih ljudi, osobito ako se radi o djeci. Gotovo da smo se naučili na nerad, laži, nepotizam. Mentalitet nam se srozao, mnogi su okrenuti turskim sapunicama, degutantnoj glazbi i drugim nepodopštinama, tako da se ponekad pitam kud srlja ta naša mladost.

Napravio sam oko tisuću križeva, oni su za mene simbol patnje, simbol vremena u kojem živimo, a drago mi je to i zbog tradicionalne hvarske procesije "Za križen", što se tu na Hvaru neprekidno održava više od pola stoljeća – kaže ovaj multimedijalni umjetnik.

Milijuni križeva

Križeve je počeo raditi još davno, jedan je završio kod bivšeg predsjednika SAD-a Obame, drugi kod kongresmena Anderholdta (Alabama), mogao bi s njima i na neke molitvene skupove kakav će uskoro biti onaj u bugarskom Plovdivu. Radi ih od fosilnog hrasta, oraha, ali i hvarske masline. Jednom je rekao da će napraviti 4,5 milijuna križeva, tako da bi svaki Hrvat imao svoj, no ja mu predložih da ipak najprije ide do 11.103, koliko stanovnika živi na škoju.

Uskoro će tih čak 30 raspela, zajedno s fotografijama bolesne djece, izložiti na humanitarnoj izložbi u jednom samostanu pokraj Münchena. Dakle, nije se u potpunosti odmaknuo ni od fotografije, ali da čujemo što sve još slijedi od izložbi.



– Nedavno je u Ljubljani bila otvorena velika retrospektiva mojih fotografija "Stephan Lupino – Eighties in New York", Slovenci pripremaju i monografiju tih fotografija, a uskoro ću izlagati u Kini. Povremeno odradim i neka druga snimanja kao što je ono s Paulom za "Tatya design".

U lipnju lupinizam promoviramo u Grazu, u čemu mi svesrdno pomažu Milan Krivda i Piter Znidaric, zatim idem u Beč gdje će s mojim biti izložena Chagallova i Picassova djela. Za moju umjetnost zainteresirani su Genova, London i drugi veliki gradovi, a napokon ću se nakon Splita, Rijeke i Zadra, početkom 2018., izložbom predstaviti i Zagrepčanima u Klovićevim dvorima – navodi ovaj roker-umjetnik koji je početnu slavu postigao erotskim fotografijama, a u Hrvatskoj stvara ponajviše zbog djece, mame, pa i dobre logistike.

 

19. travanj 2024 09:11