StoryEditorOCM
FotoreportUZBUDLJIVO KIPARSTVO

Nevjerojatne skulpture koje pomiču granice

Piše Dom i dizajn
10. lipnja 2017. - 19:57
skul

Umjetnost koja pomiče granice, iznenađuje, šokira, nasmijava i tjera na razmišljanje obogaćuje našu svakodnevicu, a kada je pritom golemih dimenzija i još se nalazi u iznenađujućem okruženju, ostavlja još veći dojam na nas. Ovih 15 skulptura oduševljava ljubitelje umjetnosti diljem svijeta, a oduševile su i nas svojom inovativnošću i dozom humora. Pogledajte!

Foto: Neil Howard

Wonderland, Kanada

Najbolji način da istinski promotrite ovu skulpturu koja se nalazi u Calgaryju jest iznutra! Izvana ova 12 metara velika struktura od žice oblikuje glavu, a iznutra se pretvara u impresivan prizor. Izradio ju je španjolski kipar Jaume Plensa.

Foto: Alyx Dellamonica

Karma, SAD

Korejski kipar Do-Ho Suh autor je ove, naizgled beskonačne skulpture koja se zapravo proteže samo sedam metara u zrak. Intrigantna skulptura u postavu je umjetničke galerije Albright-Knox u New Yorku.

Foto: Gord McKenna

Last Supper, SAD

Skulptura Alberta Szukalskog predstavlja autorovo promišljanje Posljednje večere, slavne freske Leonarda da Vincija. Smješteni tako da im je u pozadini slavna Dolina smrti, likovi skulpture izgledaju posebno misteriozno noću, kada su osvijetljeni iznutra.

Foto: Russellstreet

Diamonds, Australija

Novozelanđanin Neil Dawson stvara skulpture pokraj kojih ne možete proći, a da se ne zapitate kako zapravo lebde! Taj efekt ovaj umjetnik stvara pomoću jedva primjetnih žica.

Foto: Deutsche Bank

Figura akrobatkinje, Dubai

Ova brončana figura u potpunosti se protivi zakonima fizike. Prava je zagonetka kako se skulptura koju je osmislio poljski umjetnik Jerzy Kedziora ne prevrne pod utjecajem sile teže i naleta vjetra!

Foto: Paul Arps

Spomenik violinistu, Nizozemska

U poznatom dijelu Amsterdama zvanom Stopera, gdje se nalaze gradska vijećnica i kazalište, mramorni pod razbijen je kako bi se postavila skulptura violinista čiji je autor još nepoznat.

Foto: Bruno Postle

Festival brzine, Velika Britanija

Gerry Judah stvara nevjerojatne skulpture automobila koji se doimaju kao da jure prema bezgraničnom nebu. U sklopu godišnjeg Festivala brzine u mjestu Goodwood, ovaj je umjetnik surađivao s najpoznatijim brendovima u automobilskoj industriji. Za skulpturu na fotografiji autor je iskoristio ni manje ni više nego tri Porschea!

Foto: Matthew Perkins

Diminish and Ascend, Australija

Stepenište Davida McCrackena koje vodi do neba i nalazi se u Sydneyju krije jednu tajnu. Svaka iduća stepenica manja je od prethodne, pa kada gledate skulpturu, ona se doima kao da se nastavlja u beskonačnost!

Foto: Adam Martinakis/3D visual

The Inevitability of Time

Grčki umjetnik i kipar Adam Martinakis stvara digitalne skulpture u žanru futurističke virtualne umjetnosti. Njegova djela možete vidjeti samo na internetu ili u tiskanom obliku, a predstavljaju nov način izražavanja i moderne umjetnosti.

Foto: Jean-Pierre Dalbera

Features of Gravity for the Elephant, Francuska

Skulptura Daniela Firmana koja se nalazi u dvorcu Fontainebleau posvećena je teoriji autora da slon može održavati ravnotežu na svojoj surli na visini od 18 tisuća kilometara iznad zemlje.

Foto: G Da

Runner, Grčka

Skulpturu trkača autora Costasa Varotsosa možete vidjeti u Ateni, a ova kolosalna skulptura izrađena je od komadića tamnog zelenog stakla te stvara dojam osobe u pokretu.

Foto: Scupa Catalog

Podvodne skulpture, Meksiko

Diljem svijeta nalaze se cijeli podvodni parkovi koji su ostvarenje kipara Jasona Taylora. Da biste snimili ove kipove, trebali biste zaroniti duboko ispod površine u punoj ronilačkoj opremi!

Involution

Ovo je još jedan primjer digitalne umjetnosti, ovaj put autora Chada Knighta. On smješta svoje virtualne skulpture uz pozadine koje izgledaju kao da su stvarne. Svoju umjetnost izrađuje tako vješto da prikazi figura izgledaju kao da su živi!

The Bather, Njemačka

Građani Hamburga dobili su pravo iznenađenje na jezeru Alster, i to u obliku velike kupačice, skulpture od stiropora i čelika koja prikazuje žensku glavu i koljena pa podsjeća na ženu koja se kupa u kadi. Autor ovog zanimljivog djela je Oliver Voss.

Ali and Nino, Gruzija

Stvaranje ove dinamične skulpture autorice Tamare Kvesitadze nadahnula je ljubavna priča Ali i Nino autora Kurbana Saida (pseudonim). Figure su u stanju beskrajnog kretanja - isprva se približavaju, a potom stapaju u jedinstvenu cjelinu kako bi se kasnije razdvojile u neizbježnom prekidu

Izvor: Brightside

23. travanj 2024 20:05