StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: SVEČANO OTVOREN TURISTIČKO-INFORMATIVNI CENTAR

Cappelli, Longin, Dukić, Kadija, Rados: "Ovo je novi dom zadarskog turizma!"

Piše IN
10. srpnja 2017. - 23:22
tic43-100717_resize.JPG

- Dugo smo čekali ovaj dan. Zadar je konačno dobio svoj Turističko-informativni centar (TIC). Zahvaljujem se svim suradnicima na projektu, konzervatorima, projektantima, izvođačima radova i građevinskom nadzoru, Gradu Zadru i Ministarstvu turizma koji su nam financijski pomogli. I svom prethodniku Zvonku Šupi koji je ovaj projekt započeo – kazao je Ante Rados, direktor Turističke zajednice Grada Zadra, na svečanom otvorenju "novog doma zadarskog turizma".

Suivremena recepcija Zadra i Zadarske županije, kako je novootvoreni TIC nazvao gradonačelnik Zadra Branko Dukić, prostire se na preko 550 četvornih metara unutrašnjeg i 750 kvadrata vanjskog prostora. U obnovu je uloženo oko 15 milijuna kuna, a radove je prema projektu Ive Letilović i Igora Pedišića iz tvrtke AB Forum izvodila Zajednica Krekić Avangrad. Nadzor nad sanacijom zgrade vodila je tvrtka D&Z, a nad građenjem projektanti iz AB Foruma. 

- Raduje me što je do jučer zapušten prostor danas stavljen u funkciju turizma, promocije i kulture našeg grada. Ovo neće biti samo novi dom za turističke zajednice grada i županije, već i mjesto održavanja javnih događanja, mjesto za postavljenje novog standarda zadarske turističke ponude – kazao je gradonačelnik Dukić podsjećajući na činjenicu da je potvrdu vrijednosti kulturne baštine koje je dio i zgrada novog TIC-a Zadar dobio prošle nedjelje kada su njegovi bedemi uvršteni na listu svjetske baštine UNESCO-a.

Direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija podsjetila je da su prve ideje i planovi o preuređenju palače Cedulin u "suvremenu recepciju grada Zadra" nastale još u prošlom stoljeću i da je turizam Zadarske županije sada dobio reprezentativni objekt i svoj dom.

- Kad se posloži vertikala: grad – županija – ministarstvo, nema šanse da ne uspije ovakav projekt. Obnova palače Cedulin i njena nova turistička funkcija točka je na "i" i iskorak za kvalitetniji turistički proizvod – naglasio je zadarski župan Božidar Longin.

Riječ je na kraju dobio i ministar turizma Gari Cappelli koji je prije pola godine prilikom obilaska gradilišta TIC-a ovdje "zatekao rusvaj".

- Tada mi je tadašnji gradonačelnik rekao: "Ne brini, samo ti daj svoj dio novca, mi ćemo to riješiti". I evo, kao što reče župan, vertikala je odlično funkcionirala – kazao je ministar navodeći rekordne turističke podatke za ovu godinu. U prvih šest mjeseci broj dolazaka i noćenja u Hrvatskoj veći je u odnosu na isto radoblje prošle godine za 22 do 23 posto, a samo u mjesecu lipnju broj noćenja i dolazaka je porastao za 33 posto.

- Hrvatskoj se turizam ne događa slušajno. To je posljedica rada svih koji sudjeluju u turizmu i dokaz da Hrvatska postaje cjelogodišnja destinacija – istaknuo je Cappeli čestitavši Zadru i Zadranima na uvrštenje tri kilometra mletačkih bedema na listu UNESCO-a.

23. travanj 2024 12:07