StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: OBNOVLJEN BISER ISLAMSKE ARHITEKTURE U HRVATSKOJ

Han Jusufa Maškovića otvoren nakon 370 godina kao baštinski hotel!

21. srpnja 2017. - 19:20
maskovica_han5-210717

Han Jusufa Maškovića u Vrani pored Pakoštana, najveći spomenik turskog graditeljstva u Hrvatskoj i najzapadnija građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnjeg osmanlijskog carstva, svečano je otvoren u petak poslijepodne, 370 godina od početka gradnje, kao moderno uređeni baštinski hotel.

"Motel 17. i 21. stoljeća", kako ga je nazvao, svečano je otvorio premijer Andrej Plenković u pratnji ministrice kulture Nine Obuljen Koržine, ministra obrane Damira Krstičevića, načelnika glavnog stoćera OS RH generala zbora Mirka Šundova te brojnih  uzvanika, predstavnika gradskih i općinskih vlasti od Zadra i Biograda do Tkona i Pakoštana.

- Ovaj fenomenalni projekt započela je današnja ministrica kulture još dok je bila državna tajnica. U svoje vrijeme Han je ostao nedovršen, ali je zahvaljujući stručnjacima konačno priveden funkciji kakvoj je u početku bio i namijenjen. Maškovića Han je sjajan spomenik kulture koji govori koliko je Vrana bila relevantna u svoje vrijeme, a koji će danas nakon ovakve obnove obogatiti turističku ponudu Pakoštana. Drukčiju ponudu uz asocijaciju na islamsku kulturu koja je bila i na ovim prostorima, kazao je premijer Plenković.

Jusuf Mašković rođen je u Vrani 1604. godine u katoličkoj obitelji kao Josip. Kao dijete završio je kao sluga u Instambulu gdje je prešao na islam. Počeo je raditi kao vrtlar da bi zahvaljujući svojojim sposobnostima uspio postati desna ruka sultana Murata i vrhovni admiral turske flote. U spomen na svoj rodni zavičaja 1644. godine počeo je u Vrani gradit svratište, odmorište za putnike, iste godine kad je počeo i Knadijski rat. U bitki za Krf Jusuf je kao pobjednik odlučio pomilovati zarobljenike što je sultan Murat shvatio kao čin izdaje te ga je dao udaviti. Ubijen je 30. siječnja 1646. godine kada i prestaje gradnja Hana. Tako nedovršen stajao je sve do 2015. kada je faksimilno obnovljen prema projektu kojeg je osimislila, izradila i nadzirala zadarska konzervatorica Anastazija Magaš Mesić.

Obnova Hana koštala je 21 milijun kuna, a 75 posto sredstava osigurano je iz predpristupnih fondova, dok je ostatak od 25 posto pokrilo Ministarstvo kulture. Bio je to prvi europski projekt Ministarstva kulture, a Anastazija Magaš Mesić danas je načelnica sektora u Ministarstvu kulture za europske projekte.

- Bio je to naš prvi europski projekt iz predpristupnog fonca IPA, a uloga kolegice Anastazije i njenih suradnika koji su radili na projektu je, bez imalo kurtoazije, stvarno velika. Danas iz strukturnih fondova imamo na raspolaganju 2,6 miljarde kuna za projekte kulture i turizma – kazala je za Slobodnu Dalmaciju ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Nakon što je konzervatorski obnovljen i građevinski dovršen 2015. godine Općina Pakoštane je kao vlasnik objekta preko novoosnovane Agencije Han i uz pomoć kredita HBOR-a krenula u opremanje Maškovića Hana vrijedno četiri milijuna kuna. Tim je sredstvima u izvornim prostorijama hana opremljeno 14 soba, dva apartmana, restoran, recepcija, suvenirnica, upravna zgrada, uredi, muzej, a namjera je obnoviti i nekadašnji hamam, istočnjačku varijantu današnjeg wellnesa.

- Završili smo obnovu ovog bisera spomeničke baštine, nadamo se da ćemo na isti način uspjeti u život vratiti i ostatke nekadašnjeg starohrvatskog grada Vrane koji se nalaze u našoj nesporednoj blizini, a gdje su se u 11. stoljeću čuvale insignije i krune hrvatskih kraljeva – kazao je direktor Agencije Han Marko Meštrov pozvavši sve uzvanike na razgledavanje ovog jedinstvenog kulturnog i turističkog objekta u Hrvatskoj.

24. travanj 2024 16:11