StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: JOHN MALKOVICH U OPATIJI

Došao sam se opustiti, u Hrvatskoj sam se jednom proveo najbolje u životu, ovo je moj raj na zemlji!

Piše Tomislav Mamić/Jutarnji list
24. srpnja 2017. - 12:35
ecsImgjohn_malkovich13-220717-8088277620997425001

Što je čarobno u Hrvatskoj? Hm...

Kratko je odšetao do šetnice Lungo mare, zagledao se u more i prepustio laganom povjetarcu.

- Odmor. Odmor je čaroban. Zato sam došao. Opustiti se - kratko nam je odgovorio pa se vratio za stol svome društvu.

John Malkovich, sjajni holivudski glumac hrvatskih korijena, stigao je jučer rano poslijepodne u Opatiju i puna tri sata u društvu s proslavljenim hrvatskim violinistom Inom Mirkovićem, koji je 1998. proglašen UNESCO-ovim umjetnikom za mir, i negovom obitelji uživao u popularnom restoranu Bevanda. U bijeloj majici i trapericama Malkovich je jučer u pratnji prijatelja u poznati restoran ušetao nešto prije 14 sati, a iako je terasa Bevande bila puna gostiju, nitko nije zamijetio poznatog gosta koji je u miru mogao provesti vrijeme sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Dolazi u Lisinski

Malkovich je u Opatiju stigao nakon što je u četvrtak u Ljubljani održao koncert “Report on the blind” u kojem je on pripovjedač, dok ansambl izvodi glazbu Alfreda Schnittkea Concerto za klavir i gudače. Malkovich tu glazbu kombinira s tekstom iz romana Ernesta Sabata “O junacima i grobovima”, a isti taj program u listopadu će izvesti u Lisinskom u Zagrebu, gdje će mu partnerica na pozornici biti Anastasia Terenkova, mlada, međunarodno priznata pijanistica. “Schnittkeova je glazba nevjerojatan potencijal za stvaranje dijaloga glasovira i pripovjedačkoga glasa koji donosi brižljivo birane ulomke iz romana ‘O junacima i grobovima’ argentinskog pisca Ernesta Sabata. Malkovich utjelovljuje glas Fernanda Vidala Olmosa, okrutnog i naizgled potpuno poremećenog paranoika opsjednutog slijepcima i zlom”, stoji na stranicama Lisinskog.

Popularni glumac, kao i mlada pijanistica, trenutno surađuju sa švicarskom promotorskom kućom Gart koja se više od 30 godina bavi organizacijom festivala, a predsjednik GART-a upravo je Ino Mirković.

Lubin i škampi

Malkovichu je u Bevandi prije svega prezentiran vinski podrum s oko 800 boca vina, no odlučio je subotnje poslijepodne provesti uz mineralnu vodu. Zainteresirao se za dvije etikete domaćeg vrhunskog vina, kao i za domaće maslinovo ulje, te su mu konobari to odlučili prezenirati, no bez serviranja.

Ovaj proslavljeni 64-godišnji glumac prvi je put u Opatiji, stoga su na meniju bila tradicionalna kvarnerska jela. Za predjelo se jeo rižoto od škampa, a kao glavno jelo servirani su divlji lubin i kvarnerski škampi u pećnici.

Turneja po Europi

- Ovo je iznimno fino. Iznimno - rekao je Malkovich konobarima.

Za desert, Malkovich je tražio voće i obični espresso.

Ugodno poslijepodne nakratko je Malkovichu ipak prekinula novinarska ekipa Jutarnjeg lista.

- Nema problema. Slika može. Razgovor? Dva pitanja - bio je kratak.

Malkovich je već boravio u Hrvatskoj i u jednom intervjuu priznao da je najbolji odmor u životu proveo u Hrvatskoj, na Palmižani u hvarskom akvatoriju.

U Opatiju ste stigli poslovno, pitamo ga.

- A ne. Trenutno sam na turneji. Bio sam u Ljubljani u četvrtak, pa u Udinama u petak i sad sam stigao samo da se odmorim. To mi je potrebno. Potrebno mi je opuštanje - kaže tiho i mirno.

Jeste li spremni za Zagreb, nastavljamo.

- Da. Veselim se dolasku u Zagreb. Gostujemo u listopadu i nadam se da sve proći dobro - odgovorio je.

Nedavno je u Zagrebu gostovala izložba “Malkovich, Malkovich Malkovich” fotografa Sandra Millera.

- Je li vam se svidjela - pita nas glumac.

Pa reakcije su bile izvrsne, kažem.

- Hvala. Nadam se da će isto tako biti i u listopadu - odgovorio je.

Pogled mu je bio uperen prema Cresu, bio je zamišljen i ostavljao je dojam kao da su mu odmor i opuštanje neophodni.

Oduševljeno osoblje

Nije nas surovo odbio, ali je njegov prepoznatljiv pogled vrlo jasno sugerirao da je vrijeme kratkog čavrljanja gotovo. Bilo je jasno da bi radije ostatak vremana u Bevandi proveo bez novinara i fotoreportera.

U Bevandi je proslavljenog glumca i i njegove domaćine služio Klaudio Jurčić, direktor Bevande, nekadašnji četverostruki prvak Hrvatske u sommelierstvu, koji nije skrivao oduševljenje velikim gostom.

- U Bevandi smo dosad imali mnogo poznatih osoba, no Malkovich je jednostavno oduševio. Prvenstveno mirnoćom i skromnošću - rekao nam je kratko Jurčić.

Malkovich se u Bevandi zadržao do 17 sati, nakon čega je krenuo na put u Istru. U Hrvatskoj će se, prema našim informacijama, zadržati ukupno tri dana, a hoće li cijelo to vrijeme provesti u Istri ili će se vratiti u Bevandu, nije poznato.

17. travanj 2024 10:34