StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: ZAPOČELA S RADOM 'ART KAVANA'

Kolači sa sto zadarskih priča

14. kolovoza 2017. - 20:52
art_kavana13-140817

U ponedjeljak je i službeno započela s radom "Art kavana", treći, slastičarski i kavanski dio Art priče koju su do sada činili hotel "Bastion" i njegov restoran "Kaštel", te "Art Kalelarga" hotel.

"Art kavana" je otvorena u zgradi Zadranima poznatoj kao "peglica" koja, makar je smještena na Poluotoku, bila nekako izvan ruke i turistima i domaćima. Sada "peglica" postaje zanimljivo mjesto, uz kafić koji je tu dugi niz godina, proljetos je u toj zgradi otvoren i restoran, a sad i nova kavana-slastičarnica.

Mladenka Štura, direktorica Art sustava, objasnila nam je da je slastičarski dio, proizvodnja vrhunskih kolača koji izlaze iz radionice Mirjane Pilipović i njezina tima, nužno morao sa svojom proizvodnjom izići iz hotela "Kalelarga Art", tamo im je bilo pretijesno, a i potražnja za Art kolačima je svih ovih godina kontinuirano rasla jer su se nametnuli po kvaliteti, sirovinskim sastojcima, kreativnosti, a najviše po tome što su, svaki za sebe, nosili neku priču Zadra i njegovog kraja.

U novom prostoru ta se priča nastavlja. "Art kavana" – kolači s pričom Zadra! – slogan je koji objašnjava koncept koji su kreatori ovog lokala htjeli postići. Sve postaje jasno kada gost otkrije kolače koji su zovu torta kraljice Jelene ili Grgura ninskog, kneževu krostatu, kolače kapetanova kula, barkajoli, zadarski bedemi, morske orgulje...

I nisu nekim postojećim krempitama i šampitama samo stigla nova imena: u ovom hramu slatkog svaki je proizvod jedinstven i ne može ga se pronaći niti na jednom drugom mjestu. A sva sirovina stiže iz zadarskog okružja, od maraške i marelice do paške skute, ružmarina, lavande, badema. Pa i blizina zadarske Pijace je prednost koju Mirjana Pilipović već godinama koristi: po sezonskoj ponudi voća i drugih namirnica ona stvara aktualne dnevne linije kolača kojih je uvijek u ponudi oko 30 vrsta, a tijekom godine i više od sto.

I gosti mogu sudjelovati u procesu stvaranja slastica jer profesionalni tim sluša njihove primjedbe i želje, a vodi se računa i o onima koji su osjetljivi na pojedine sastojke.

Možda pred "Art kavanom" neće biti red gladnih s par centi u džepu kao ispred neke varoške zalogajnice, što viđamo ovih dana, ali tim bolje – konačno imamo još jedan lokal za one koji znaju razaznati što je konfekcijska prijevara, a što izvorni i vrijedan proizvod.

 

25. travanj 2024 09:43