StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: KRAJ POZDRAVA SUNCU

Nasmijani Dukić posadio smokvu, župan Bobi Longin je zalijevao!

16. kolovoza 2017. - 14:03
sinjorina_smokva5-160817

- Ovo je danas bio mali korak za festival, a veliki za smokvu. Današnjom sadnjom simbolično smo povezali zaleđe i grad, ruralno i urbano. Apostrfirala bih ulogu tvrtke 'Nasadi' u suradnji s kojom ćemo posaditi još 9 smokvi kao najavu Festivala smokava 7. rujna, govori Sandra Babac, organizatorica festivala, čija je težnja da smokva postane jedan od simbola Dalmacije zajedno uz masline, vino, pršut i sir.

- Ovo je odličan projekt. Meni je drago da se ovo dogodilo ispred zgrade Županije. Smokva je hranila Dalmaciju, smokva je oduvijek bila na ovim prostorima i kao takvu je treba njegovati i poštivati, izjavio je gradonačelnik Branko Dukić koji se vratio s godišnjeg odmora samo zbog ove prilike. U sadnji mu se pridružio i zadarski župan Božidar Longin.

- Turizam je bitan, no to je tercijarna djelatnost dok je poljoprivreda primarna. Voljela bih da kada turisti dođu u naš grad da pamte okuse domaćih proizvoda, a ne onih uvoznih, kaže Sandra. Osim Zadra, program je istodobno organiziran i u Splitu, gdje je postavljen ukrasni pitar sa smokvom na Voćnom trgu, a sve s ciljem revitalizacije ovog pomalo zanemarenog voća.

 

 

 

19. travanj 2024 13:44