StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: HRVATSKI TURISTIČKI KONGRES 2017.

Gari Cappelli: "Brigu o produžetku sezone trebaju voditi lokalne sredine"

Piše I.I.
29. rujna 2017. - 16:45

- U prvih šest mjeseci hrvatski turizam je zabilježio rast od 25 posto, a srpanj i kolovoz nekih 6 posto. Uz to bilježimo odličan rezultat u lipnju gdje smo imali povećanje negdje između 13 i 15 posto, a u nekim destinacijama i 20 posto. Upravo bi taj isti model poslovanja trebali prebaciti i u ostale mjesece pred i postsezone - rekao je ministar turizma Gari Cappelli na Hrvatskom turističkom kongresu 2017. održanom u petak u Zadru. Dodao je kako o produžetku sezone brigu trebaju voditi lokalne sredine, a ministarstvo će im u tome pomoći zadajući parametre prema UNWTO-u.

Cilj kongresa jest da kroz diskusije i prezentacije predavača bude mjesto okupljanja i savjetovanja svih bitnih dionika u turističkom sektoru. Jedna od glavnih tema kongresa bio je i turizam budućnosti odnosno održivi turizam, a govorilo se i o rasterećivanju glavne sezone, odnosno produžetku pred i post sezone.

-„Građani, gradovi, gradska vijeća moraju odlučiti kakav turizam žele, a država je tu da im pomogne u podizanju kvalitete, očuvanju prirode, sufinanciranju projekata, sigurnosti turista i slično – kazao je Cappelli.

Ministar se osvrnuo i na pozitivne primjere održivog turizma u Hrvatskoj te rekao kako su neki gradovi i prije deset godina imali razvijene strategije održivog turizma svoje zajednice te razvoja destinacijskog menadžmenta.

- Danas te destinacije već rade na produživanju turističke sezone te imaju kvalitetne programe u pred i post sezoni. Na taj će način imati goste u svojoj destinaciji tijekom svih 12 mjeseci – rekao je ministar.

U sklopu kongresa održan je i okrugli stol na temu „Turizam budućnosti  – jesmo li spremni za održivi razvoj?“. Sudionici su iznosili stavove o usklađivanju porasta kapaciteta i turističkog prometa s održivim razvojem na lokalnoj razini te o doprinosu ICT sektora ciljevima Strategije razvoja turizma, kao što su povećanje investicija i turističke potrošnje. Uz ministra Cappellija na Okruglom stolu sudjelovali su i predsjednik nadzornog odbora Sunce Koncerna d.d. Jako Andabak, predsjednik uprave Atlasa Tomislav Varga te znanstveni suradnik u Institutu za turizam Damir Krešić.

- Ministarstvo turizma te Hrvatska turistička zajednica još će snažnije raditi na razvoju cjelogodišnjeg turizma, pozicionirati Hrvatsku kao aviodestinaciju te ojačati turizam na kontinentu prema principima održivog razvoja – zaključio je Capelli.

25. travanj 2024 03:18