StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: UREĐENJE U ETAPAMA

Divan obiteljski dom u samom srcu Zadra

Piše Projektni ured 4uHa
17. listopada 2017. - 00:20
01 DNEVNI BORAVAK.JPG

Niz rascjepkanih, malih i nefunkcionalnih prostorija spojili smo u jedinstven, otvoren i prozračan, piše Dom i dizajn.

U jednoj od naših prvih kolumni četvtkom, kojoj će svakako biti drago ako je još jednom pročitate baš na ovom mjestu,  otputovali smo u samo srce Zadra i predstavili projekt čiji je glavni zadatak bio višak prostora pretvorili u dodatnu zaradu.

Radi se o stanu od 140 kvadrata te čak tri terase s pogledom na pravi jadranski morski spektakl. Ovaj je tlocrt jedva čekao biti prekrojen i posložen što logičnije, funkciolnije i na kraju isplativije, a mi smo sa zadovoljstvom uposlili naše arhitektonsko vijuge i predstavili mladim i poduzetnim investitorima naše vizije za njihovu investiciju.

 

Sve se češće susrećemo baš s takvim idejama i projektnim zadacima – sobu, dio stana, čitavu etažu ili kuću pretvoriti u apartmane za najam, koji se, uz dobre ideje, možda čak i pokoji poticaj za turizam, puno strpljenja i kvalitetnu organizaciju, u samo nekoliko mjeseci, mogu pretvoriti u dodatan prihod.

 
 

Kroz 9 osnovnih varijanti, 5 podvarijanti, razrađivanje odabrane varijante te ukupno 20-ak tlocrtnih rješenja posebno smo se usredotočili na odnos površina triju novih, zasebnih stambenih jedinica. Potrebno je pronaći tlocrtnu jednadžbu koja će zadovoljiti sve želje stana investitora te istovremeno osigurati optimalnu kvadraturu apartmana za najam.

 

Naša priča započinje u dugačkom zavojitom hodniku kojeg smo suzili kako bi se dnevni dio stana mogao maksimalno raskomotiti. Manji apartman je osvojio svojih 19, veći 26 kvadrata, svatko sa svojim komadom terase, dok je stanu pripalo finih 78 metara kvadratnih s čak dvije terase.

Apartmani su već iskoristili svojih 5 minuta slave pa se danas svjetla reflektora okreću prema najvećem među trojicom veličanstvenih – stanu investitora. Njemu se pristupa kroz ulazni hodnik većih dimenzija čije smo kvadrate viška pretvorili u spremišne ormare za zrcalnom igrom. Ova zona ujedno jasno dijeli dnevni od noćnog dijela stana.

 

Niz rascjepkanih, malih i nefunkcionalnih prostorija spojili smo u jedinstven, otvoren i prozračan dnevni prostor kojeg čine vječni klasičari – kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Velika prednost ovakve tlocrtne dispozicije jest otvoreni prostor koji je ujedno i veoma privatan, pošto su se i kuhinja i dnevni boravak djelomično sakrile svaka u svoju „nišu“.

 

Prostorom dominira odvažnost – crna kuhinja, zid od opeke, zanimljivi uzorci i odabir boja,  neizostavan i uvijek dobrodošao ugođaj drvenih obloga te odlična doza umjetnosti, poezije i hedonizma, dok su se topliji tonovi sive boje iz dnevne elegantno preselile i u noćnu zonu stana.

 

U kompoziciji roditeljske sobe s prostranim „walk in“ ormarom prisustvuju  drvene note, puno bjeline te još više umjetnosti, dok je dječja soba prava mala umjetnička oaza.

 

Zidni grafit što krasi radnu zonu, prostor za odmaranje i ono o čemu smo svi kao mali maštali – prava mala dječja utvrda – privatna, sakrivena i uvijek veoma efektna- galerija s krevetom i dodatnim spremišnim nišama.

 

Da bi stan bio potpun pobrinula se neizostavna kupaonica. Ovdje su svoju već uhodanu igru odigrale kombinacija drva i bijele boje, s efektnom rasvjetom, reljefnim zidnim oblogama, crnim detaljima i sakrivenim vešerajem.

 

Ako ste na početku samog članka kliknuli na kolumnu o njegovim susjedima, apartmanima za najam, zasigurno ste primijetili da se njihovo uređenje razlikuje od našeg današnjeg kapitalca – iz veoma jednostavnog razloga.

 

Prilikom uređivanja apartmana naglasak je bio na upečatljivom i drugačijem prostoru u koji će se gosti poželjeti ponovno vratiti.

 

Stan naših investitora je puno intimnija i toplija priča. Drugim riječima – dom.

Višak u životu uvijek treba pametno iskoristiti – višak energije, kreativnosti, kila, novaca, kvadrata. Posebice kvadrata.  Oni će vam biti zahvalni i na veoma konkretan, matematički precizan način to pokazati.

18. travanj 2024 10:45