StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: DAN OTVORENIH VRATA U UGOSTITELJSKOJ ŠKOLI

Djeca s teškoćama u razvoju pripremila domjenak - od bakalara do slastica!

22. studenog 2017. - 16:50
hotelijerska9-221117.JPG

- Sve ovo što vidite na stolu, napravili su naši učenici sa teškoćama u razvoju. I slana jela i slastice i dekorirali su stol, govori nam profesorica Maja Pinjatela dok se divimo bakalaru na bijelo i drugim "finger food" delicijama pripremljenima za domjenak.

Nalazimo se u Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar gdje je u srijedu povodom Europskog tjedna vještina održan "Dan otvorenih vrata" čija je svrha prvenstveno da učenici osmih razreda te njihovi roditelji dođu u školu i raspitaju se o smjerovima i obrazovanju koju ova škola pruža. U sklopu škole mogu se razvijati brojne stručne vještine, surađuje se sa lokalnim hotelima i restoranima te dosta pažnje posvećuju praksi. Također nudi obrazovanje i za pomoćna zanimanja u kojima se školuju već spomenuta djeca sa teškoćama u razvoju.

Školom se šire primamljivi mirisi hrane, učenici obučeni u kuharska odjela užurbano hodaju lijevo-desno i pripremaju stol, dok drugi na ulazu dijele savjete i svoje dojmove sa osmašima zainteresiranima za razne smjerove koje škola ima. Uslijedile su učeničke prezentacije o Erasmus Plus projektima u kojima škola sudjeluje od prošle školske godine. Kako smo saznali od koordinatorica projekata, a kasnije i od učenika, riječ je o ukupno tri projekta financiranih od strane Europske unije, u trajanju od dvije godine – dva u području strukovnog, a jedan u području općeg obrazovanja.

- Prvi nosi ime "Healthy future", a cilj projekta je osvijestiti struku i ljude o važnosti emisije CO2. Da bi se emisija CO2 smanjila, potrebno je koristiti lokalne namirnice, nabavljati ih od lokalnih dobavljača i što manje termički ih obraditi. U sklopu projekta educiramo učenike kako to raditi, stvaramo nove recepte i nove ideje. Sve je to inkorporirano u nastavu, a učenici odlaze i na studijska putovanja, rekla nam je profesorica i projektni koordinator Maja Pinjatela.

Još jedan Erasmus Plus projekt kojeg su učenici predstavili vezan je uz Italiju, kako govori i samo njegovo ime "Meet Italy", u sklopu kojeg su 21 radni dan proveli na stručnoj praksi u gradu Bergamu te upoznavali suvremene sustave u recepcijskom i agencijskom poslovanju. Treći projekt zove se "Journeys Outline Youth – JOY".

- U ovaj su projekt uključene škole iz Rumunjske, Estonije, Italije i Hrvatske. Cilj je stvaranje online platforme za razmjenu znanja između škola, zatim učenje o novim metodama podučavanja, upoznavanje medijske pismenosti, razvijanje kritičkog mišljenja... Važan je cilj i socijalna inkluzija jer je u projekt uključena i škola u Estoniji gdje se također školuju djeca sa posebnim potrebama. Nedavno smo se baš vratili iz Rumunjske gdje su učenici sudjelovali na prvoj radionici, kazala nam je koordinatorica Danijela Riger-Knez.

Odgledali smo i filmić koji su snimili i montirali maturanti Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole Zadar i tako je predstavili te iz školske dvorane otišli pod dojmom njihove organiziranosti i vrhunskog kulinarskog umijeća...

19. travanj 2024 11:48