StoryEditorOCM
FotoreportFOTO: EVO TKO JE SVE BIO U JAZINAMA NA PROSLAVI 80. ROĐENDANA KOŠARKAŠKOG GENIJA

Stojko Vranković poklonio dres s brojem 80 Pinu Giergiji, a Ivo Daneu priznao: Nekad smo bili zmajevi, samo je on isti!

22. studenog 2017. - 21:22
pino6-221117_resize.JPG

ZADAR – Dvorana "Jazine". Gledatelja: 1.000.

ZADAR – OLIMPIJA 50:48  (6:3, 12:18, 9:15, 23:27).

Suci: Grbac i Žilavec. Mjeritelj vremena: Mario Gusar.

ZADAR: Petranović (10), Giergia (22), Kardum (4), Petani (6), Kuštera (6), Majica (2), Matković, Bakija, Babić, Dijan, Jerak, Radović.

OLIMPIJA: Daneu, Macura (15), Fišer (14), Lorbek (7), Kancilia (6), Lukovac (6).

 

Stara dama, kako nerijetko tepaju legendarnim Jazinama, ponovno je pod svoje svodove prigrlila nekadašnje košarkaške veličine , igrače koji su došli nazdraviti osamdesetom rođendanu Giuseppea Pina Giergje! Na parketu Zadar i ljubljanska Olimpija, u zagrljaju dva istinska velikana Pino i Ivo Daneu...

Slavljenik je igrao, njega nisu pritisnule godine, dok je šjor Ivo sjedio na klupi i bodrio svoje "zmajčeke".

- Nekad smo bili "zmajevi", jedini koji je uvijek isti kao nekad jest moj dragi prijatelj Pino. U njemu košarkaška strast nije prestala živjeti – sjetno će Daneu.

Prije nego li će prema svlačionicama krenuti akteri  dvoboja, meštar od ceremonije Božo Miličević također je isticao kako su godine pritisnule mnoge. Pritom je naglasio...

- Držali smo se dogovora i na parket će moći jedino oni preko šezdeset. Eno, vidite tko je došao prvi. Tko drugi nego Pino. On je uvijek isti i svima može služiti za primjer – zaključio je Božo, nekoć direktor zadra potom i Cibone, ali je zadarska priča za njega posebna.

Polako su počeli pristizati gledatelji, uglavnom oni koji "imaju pravo  igrati" . Neki od njih u Jazine nisu provirili godinama.

- Ovdje me nije bilo pola stoljeća, ali nisam mogao propustiti ovu feštu. Vidim da je puno bivših igrača iz drugih klubova pristiglo na Pinov rođendan. Koliko mogu primijetiti, najviše je bivših "žutih". Uočio sam Peru Saksija, Ratu Tvrdića, Damira Šolmana , Branka Macuru u njihovog tajnika Josipa Bilića – Bibu. Neka ih, oni su potvrda da su Zadar i Split uvijek imali dobre odnose – ponudio je priču barba Krste, koji se  još jednom "pohvalio" da je zadnji put kad je ulazio u Jazine imao kosu, ali nije trbuh.

Za njegovu utjehu nije bio jedini, ali ih je sve skupa spajala zlatna košarkaška nit koju su zajednički pleli Pino i Krešo Ćosić ispod čije fotografije i danas u Jazinama piše: "Bog je stvoria čovika, Zadar košarku!"

Onda je krenula svečanost, mnogi su s nestrpljenjem čekali istrčavanje igrača. Na središnjem krugu  zagrljaj istinskih prijatelja, Pina i Daneua...Sve je popraćeno dugotrajnim pljeskom. Potom je kod predstavljanja obje momčadi Stojko Vranković predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza, gospodinu Giergji darovao dres HKS s brojem osamdeset. Vrankoviću je pak pripala čast podbacivanja lopte, sve su patili suci Zoran Grbac – Pape i Željko Žilavec, današnji direktor KK Zadar.. Svima dobro poznati Šibenčanin koji je nebrojeno puta sudio u Jazinama prisjetio se davnih dana...

- Znalo je biti žestoko, ali i tako lijepo. Emocije su u meni proradile, jer je Zadar poseban jednako kao i Pino – kazao je Grbac.

Čim se zaigralo, s  tribina se kao u stara dobra vremena čulo : Pino, Pinooo.... slavljenik im se zahvalio  četvrtom  tricom, što je bilo više nego dovoljno za ovacije...

Jer je istodobno Zadar prešao u vodstvo... 

Čulo se s istočne tribine: "Zapad diži se!"

 

U JAZINE DOŠAO I MOKA SLAVNIĆ: Za Pina i na kraj svijeta

Brojnoj košarkaškoj sviti pridružio se i Zoran Moka Slavnić, nije mu bilo teško potegnuti iz Beograda.

- Za Pina na kraj svijeta! Evo, čim sam ušao u Jazine obuzele su me emocije, morao sam se spustiti u svlačionicu pozdraviti ne  samo Giergju, nego i ostale, konkretno iz Olimpije. Jer sa svima njima sam stvarao košarku. Uvijek sam bio čovjek koji nije govorio iz kurtoazije, neću ni ovoga puta: "Pino je moj jedini idol". I još nešto: "Jedan je Šekularac u nogometu, jedan je Pino u košarci, sve ostalo je kopija!"

19. travanj 2024 16:18