StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: OVO JE POMOR

U Karinu pronađena i treća mrtva morska kornjača

11. siječnja 2017. - 15:29
kornjaca

U svega nekoliko dana hladnoća, dehidracija i iscrpljenost ubile su čak tri morske kornjače čija su dva tijela pronađena na plaži Guline u Pridrazi, dok je treća uginula želva otkrivrena u Karinu. Županijski centar 112 zaprimio je u utorak navečer u 21,18 sati dojavu o drugoj uginuloj morskoj kornjači blizu mjesta na kojem je prije nekoliko dana otkrivena želva nazvana "Melita".

Kada je u srijedu prijepodne dr. Marino Mirčeta krenuo na teren, iz Benkovca ga je nazvao kolega veterinar kojemu je stigla dojava o novoj mrtvoj kornjači, u Karinu, pa je Mirčeta pokupio obe uginule životinje.

-Ovih dana puše jaka bura pa ljudi na obali skupljaju ribu i - otkrivaju uginule želve! Laguna je plitka, pa ih jak vjetar lako izbaci na obalu. Druga pronađena želva imala je oklop od oko 80 centimetara, dakle manja je od "Melite" koju smo otkrili prije dva dana čiji je oklop bio dugačak oko 135 centimetara, kaže veterinar dr. Marino Mirčeta procjenjujući da ovaj primjerak morske kornjače nije uginuo od starosti već od dehidracije, smrzavanja i iscrpljenosti, jer nisu imale nikakvih vanjskih ozljeda.

Mirčeta kaže da su tri mrtve morske kornjače "kvalitetan dijagnostički materijal" te da će točan razlog njihova uginuća biti poznat nakon što analize i obdukcije obave stručnjaci Državne agencije za zaštićene životinje koji dolaze po tijela u srijedu pronađenih želvi.

 

20. travanj 2024 00:32