StoryEditorOCM
KalelargaOTAC IZ PAKLA

Zadarski 'Fritzl' optužen za tri kaznena djela

Piše B.S.
26. siječnja 2017. - 20:46
privodjenje_srdoc-150109

Pet mjeseci od početka istrage, tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv zadarskog 'Fritzla' koji je godinama zlostavljao vlastitu obitelj i silovao najstariju kćer koja mu je još maloljetna rodila dijete. Pedesetogodišnji Zadranin optužen je za za tri kaznena djela protiv spolne slobode - spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina, spolni odnos s djetetom starijim od 15 godina,  kazneno djelo silovanja na štetu supruge, te mu prijeti dugotrajna zatvorska kazna. Zatraženo je i produljenje pritvora u kojem se nalazi od kraja srpnja prošle godine nakon što ga je jedna od kćeri odlučila prijaviti policiji.

O monstruoznom ponašanju svog oca prema vlastitoj obitelji najprije se povjerila svome dečku koji ju je ohrabrio da podnese prijavu protiv oca i tako zaustavi višegodišnje fizičko i psihičko kojem su ona i njena obitelj bili izloženi. Županijsko državno odvjetništvo u Zadru (ŽDO) cijelu je istragu proglasilo tajnom, što znači da se za svaki detalj iznesen o okolnostima počinjenja ovog gnusnog zločina podleže kaznenoj odgovornosti.

Zadarski slučaj Fritzl godinama se odigravao u jednom velikom gradskom stambenom naselju. Djeca zadarskog nasilnika svakodnevno su dobijala batine i trpjela omalovažavanje i vrijeđanje. Susjedi su oduvijek sumnjičavo gledali na odnos oca i najstarije kćeri, od koje se nije odvajao, no reagirali su samo zbog buke koja se često čula iza vrata njihovog doma. Policija je protiv oca u više navrata podnosila prijave zbog narušavanje javnog reda i mira i obiteljskog nasilja, no unatoč tome, pravi razmjeri zločina policiji ostali neotkriveni sve dok se kćer nije odlučila otkriti mračnu tajnu koju je njezina višečlana obitelj godinama skrivala iza zidova stana. U zadarskom Centru za socijalnu skrb izjavili su kako policija nije podnosila kaznene nego prekršajne prijave, i to jednom, 2011. godine. Tada je prijavljeno obiteljsko nasilje između dvije odrasle osobe, bez nazočnosti maloljetnih osoba. Centar je porazgovarao s protagonistima nakon policijske prijave, no oni su negirali da se ikakav sukob između njih dogodio, osporavali su policijske navode, a policija nakon toga više nije slala prijave za obiteljsko nasilje.

Zadrane je sličan monstruozan zločin potresao 2011. godine kada je otkriveno da je 72-godišnjak iz zadarske okolice seksualno zlostavljao mentalno oboljelu kćer punih 30 godina. Prijavila ga je druga kći koja je došla u posjet i vidjela kako otac neprimjereno dira njezinu sestru. Zbog rodoskvrnuća i spolnog odnošaja s nemoćnom osobom osuđen je na Općinskom sudu u Zadru na pet godina zatvora. Proglašen je krivim što je od 1992. godine do 9. svibnja 2011. kao otac oštećenice koristio duševnu zaostalost svoje kćeri i silovao je. Sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća sa svojom obitelji, tri kćerke i suprugom, živio je u Njemačkoj, gdje je godinama radio.

19. travanj 2024 23:41