StoryEditorOCM
KalelargaSTIŽE DRASTIČNO ZATOPLJENJE

Još danas temperature su ispod nule, a onda se penju i preko 10°C!

Piše Jutarnji hr
30. siječnja 2017. - 13:25
PXL_180715_11192958

Zatopljenje koje sutra stiže u Hrvatsku već u četvrtak će nam donijeti temperature više od 10 °C. Naime, prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, još danas dnevne temperature u unutrašnjosti bit će ispod nule, a ponegdje će padati i slab snijeg.

U utorak će u nizinama unutrašnjosti biti osjetno toplije - dnevne temperature će se kretati između 1 i 7°C. Još će ujutro u unutrašnjosti biti niske naoblake i magle.

Na Jadranu, gdje dnevne temperature već danima prelaze 10 °C, padat će povremeno kiša, na riječkom području moguće i obilnija, a u gorju u početku i snijeg. Poslijepodne, te osobito prema kraju dana kiša se očekuje i u ostatku unutrašnjosti.

 

Na zagrebačkom području sutra će biti umjereno do pretežno oblačno, ujutro ponegdje još može biti magle, a uglavnom navečer malo kiše. Zapuhat će umjeren jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura oko -6, a najviša dnevna od 5 do 7 °C.  Od srijede će se jutarnje temperature kretati oko 3°C, a maksimalna dnevna će u petak i za vikend iznositi 13°C.

 

Zbog približavanja oslabljenog frontalnog poremećaja sa sjevera biometeorološke prilike će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti nepovoljne što kod meteoropata tijekom dana može uzrokovati glavobolju i manjak koncentracije. U unutrašnjosti će i dalje biti hladno, osobito u jutarnjim satima pa srčane i plućne bolesnike upozoravamo na adekvatnu zaštitu. Tegobe se mogu javiti tijekom dana i kod osjetljivijih ljudi na sjevernom Jadranu, dok će nešto povoljnije biti u Lici i Gorskom kotaru i na južnom Jadranu.

Zbog drastičnog povećanja temperature moguće je da određene tegobe osjete i relativno zdravi ljudi. Trebalo bi uzimati više tekućine, vitamina i biti umjeren u svemu. Ne treba odmah, sa ljepšim vremenom, ići van trčati, počinjati građevinske radove, a kroničnim bolesnicima se savjetuje manje fizičkih aktivnosti. S višim temperaturama doći će i do otapanja leda što bi moglo načiniti štetu objektima u dosad zaleđenim rijekama.

Mnogi će pozdraviti dolazak toplijeg vremena nakon dva iznimno hladna mjeseca, osobito u unutrašnjosti zemlje. No, prevrtljiva veljača neće nam donijeti dugotrajni dolazak proljeća. Prema sadašnjim prognostičkim materijalima, krajem prve dekade veljače ponovno će zahladiti, dnevne temperature jedva će prelaziti nulu, a u mnogim dijelovima Hrvatske očekuje se i dosta snijega...

24. travanj 2024 05:32