StoryEditorOCM
4 kantunaZADAR DOBIVA PRVE DVIJE JAVNE ELEKTROPUNIONICE VOZILA:

Besplatna struja i – parking!

Piše M.K.
9. veljače 2017. - 10:04
radovi_punionica2-080217

U srijedu su započeli radovi na postavljanju prvih javnih punionica elektromotornih vozila u Zadru. Iskopavanje kanala za postavljanje elektroinstalacija započela su u Ulici Bartola Kašića, kod bivše Tehničke škole, gdje će se nalaziti dvije punionice elektrovozila koja će imati i posebno obilježena parkirališna mjesta koja će, kao i punjenje vozila, biti besplatna idućih godinu dana kao poticaj korištenja obnovljivih izvora energije.

- Grad Zadar potpisao je Sporazum s Hrvatskom elektroprivredom d.d. Zagreb o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje elektromotornih vozila u svrhu postavljanja i održavanja punionice elektromotornih vozila. HEP se obvezuje ishoditi sve potrebne dokumente u postupku priključenja i postavljanja punionice elektromotornih vozila koje će postaviti, testirati i pustiti u pogon, te obavljati poslove održavanja i upravljanja punionicom elektromotornih vozila – kazao je Darko Kasap, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra.

Punionica elektromotornih vozila postavit će se na javnom parkiralištu na području Poluotoka u Ulici Bartula Kašića, a za potrebe punjenja elektromotornih vozila osigurat će se 2 parkirna mjesta koja će se na odgovarajući način i označiti.

- Postavit će se ELEN punionica na kojoj će biti moguće istovremeno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mod3 tipe2, uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje vozila će u određenom periodu odnosno u razvojnoj fazi Projekta biti besplatno, ali samo uz RFID identifikacijsku karticu. Punionica elektromotornih vozila će u razvojnoj fazi projekta omogućiti testiranje tehnologije i praćenje navika korisnika radi pripreme odgovarajućeg modela naplate i kasnijeg prelaska na komercijalnu fazu korištenja punionice.

Grad Zadar je kao potpisnik Sporazuma gradonačelnika u svrhu poticanja korištenja „čistijeg“ oblika prijevoza, podizanja razine svijesti građana, smanjenja emisija CO2 i poboljšanja turističke ponude te u konačnici poboljšanja kvalitete života u Zadru prepoznao značaj uvođenja odrednica održivog razvoja u sektoru energetike i prometa te će nastaviti provoditi ovakve projekte i u budućnosti – dodao je Kasap.
 

25. travanj 2024 03:13