StoryEditorOCM
KalelargaPROŠLE SU ČETIRI GODINE OD OTVORENJA TRGA PETRA ZORANIĆA

Kroz stakleni pod ništa se ne vidi, nema info panoa o arheološkim nalazima, polomljene kamene ploče i šahte...

Piše IN
23. ožujka 2017. - 14:28
puknute_ploce6-220317

U svibnju će se napuniti četiri godine od otvorenja novo uređenog Trga Petra Zoranića, četiri godine od kada nije pronađeno rješenje za uklanjanje kondezacije ispod stakla nad arheološkim nalazištima te četiri godine od kada se čeka postavljanje nekakve info ploče koja bi građanima i turistima objasnila što se to točno nalazi na tom mjestu toliko važno za ovaj grad da je zaslužilo da bude izloženo kroz stakleni pod.

Nažalost, gradske vlasti još nemaju rješenje za kondezaciju i zamagljena stakla kroz koja se od vlage i prljavštine apsolutno ništa ne vidi. Neki predlažu redovito provjetravanje podzemnih prostorija, drugi uvođenje odvlaživača zraka odnosno malog klima uređaja, treći misle da je dovoljno jednom mjesečno staklo s unutrašnje strane prebrisati... 

Dok se mudraci ne slože, ako se uopće mogu složiti nakon četiri godine mudrovanja, opet imamo situaciju da dobro osmišljeno arhitektonsko rješenje nije postiglo svoju punu funkciju i namjenu zbog čega trg gubi na svojoj atraktivnosti i ostavlja dojam zapuštenosti. Dojam nebrige dodatno pojačavaju polomljeni kameni pločnici i kamene šahte stradale dijelom i od teških kamiona prilikom rekonstrukcije Kneževe palače koje izgledaju kao šaka u oko popločanoj površini Poljane Šime Budinića. 

Imamo lijepe trgove i sjajnu povijest, ali kao i da nemamo... 

24. travanj 2024 15:35