StoryEditorOCM
KalelargaUŽVAJTE JOŠ DANAS, BLIŽI SE KRAJ STABILNOM VREMENU

Već u nedjelju nagli pad temperature, kiša i nevere, a početkom tjedna moguć i - mraz!

Piše PSD
25. ožujka 2017. - 12:20
3_kisa

Stabilnom se vremenu bliži kraj. Barem prolazno, kratkotrajno. Promjena vremena u nedjelju je neprijeporna, ne samo u kronološkom smislu nego i u meteorološkom, piše HRT.

Rekordno toplo razdoblje za ovaj dio godine u nedjelju će prekinuti pad temperature, ponegdje i kiša, vjerojatno i nevrijeme, a u gorju i snježne pahulje! Naravno, na Jadranu će biti i mjestimičnih prometnih nevolja zbog bure. A početkom novoga tjedna neke bi mogao razočarati mraz. Za ožujakništa neobično, ali mnogima neugodno.

U istočnoj Hrvatskoj u subotu djelomice sunčano te uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar malo svježije nego u petak, ali i dalje iznadprosječno toplo, uz najnižu temperaturu zraka od 5 do 9 °C, i najvišu između 17 i 19 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će se također nastaviti nadmetanje oblaka i sunca, uz uglavnom slab sjeveroistočnjak.

U gorskim krajevima i na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak i bura, koja podno Velebita mjestimice može biti i jaka. Poslijepodnevna temperatura uglavnom između 15 i 20 °C, a jutarnja od 4 °C po kotlinama do 12 °C na obali.

Pretežno sunčano bit će i u unutrašnjosti Dalmacije i na srednjem Jadranu, gdje je vjerojatnost magle znatno manja nego u petak jer će ujutro biti slabe do umjerene bure i sjeverozapadnog vjetra, zatim uglavnom slabog zapadnog i jugozapadnog. Najniža temperatura od 8 do 13 °C, a najviša od 19 °C na obali do 23 °C u Zagori.

Slična temperatura očekuje se i na jugu Hrvatske, uz dosta sunčanih sati, a ponajviše oblaka, sumaglice pa i magle bit će u noći. Vjetar uglavnom slab zapadni i jugozapadni.

Nedjelja donosi brzu, ali razmjerno kratkotrajnu promjenu vremena. U unutrašnjosti će se prolazno naoblačiti i mjestimice biti kiše, i to uglavnom u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije, gdje je moguća i grmljavina.

U višem gorju očekuje se i malo susnježice i snijega. Idući tjedan pretežno sunčano, u ponedjeljak još povremeno s umjerenom naoblakom. Umjeren sjeveroistočni vjetar, u utorak će oslabjeti. Bit će i hladnije, u nedjelju osobito danju, a zatim ujutro, pri čemu se očekuje i slab mraz.

I na Jadranu u nedjelju prolazno naoblačenje s kišom, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a zatim će prevladavati sunčano, u mnogim mjestima i vedro. U nedjelju će biti najprije umjerenog sjeverozapadnjaka pa većinom jake bure koja će puhati i u ponedjeljak, a u utorak slabjeti. Bit će svježije, jvalja HRT.

27. travanj 2024 00:54