StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: AKCIJA MUP-A NA FORUMU

Policija upozorava: neosigurana vozila svakog tjedna prouzroče smrt jedne osobe!

Piše Zadarski.hr
25. ožujka 2017. - 19:23
akcija_huo_mup1-250317

Danas je na Forumu održana akciju pod nazivom "Stop neosiguranim vozilima" u organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Djelatnici PU zadarske informirali su građane da neprimjereno velik broj neregistriranih i osiguranih svakodnevno prometuje hrvatskim cestama što ugrožava opće stanje sigurnosti prometa na cestama za sve sudionike u prometu, te nanosi velike materijalne gubitke građanima, državnom proračunu, osigurateljima i drugim subjektima.

Neosigurana vozila su vrlo često tehnički neispravna te dodatno ugrožavaju sigurnost svih građana. Svaki dan dvije osobe pretrpe lakše/teže ozljede koje prouzroče neosigurana vozila, a neosigurana vozila svaki tjedan prouzroče smrt jedne osobe. U posljednjih četiri godine na taj je način smrtno stradalo 210 osoba. 

Čak 300 tisuća vlasnika vozila godišnje ne izvrši tehnički pregled te ne registrira i ne osigura svoje vozilo na vrijeme, a od 2005.g. do danas nekoliko desetaka tisuća vozila je postalo neosigurano te do danas nisu odjavili svoje vozilo i vratili reg. pločice. 

Negativne financijske posljedice velikog broja neosiguranih vozila mogu mjeriti u stotinama milijuna kuna godišnje, a rješenje je u dosljednoj i bezuvjetnoj primjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o obveznim osiguranjima u prometu te jačanje svijesti građana Hrvatske o razmjerima problema te edukacija vlasnika vozila o svim štetnim posljedicama upravljanja neosiguranim vozilima.

Također su napomenuli da policija dostavlja obvezni prekršajni nalog u iznosu od 700 kn svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati reg. pločice, ukoliko nije registrirao i osigurao vozilo i pokreće prekršajni postupak zbog upravljanja neosiguranim vozilom za što su zapriječene kazne od 5 do 20 tisuća kuna!

26. travanj 2024 23:19