StoryEditorOCM
KalelargaA JOŠ IH PRETUKLI I ZAŠTITARI

Slavni bjegunac, poznatiji, kao 'Fantom 008' osuđen zbog pljačke apartmana u Novalji

28. ožujka 2017. - 21:25
mmm

Pljačkaš 'dječjeg lica", 29-godišnji Faton Osmani iz Crikvenice, poznat i po nadimku 'Fantom 008', kojeg je dobio nakon što je po izlasku iz crikveničkog suda usred dana umakao policajcima vezan lisicima za pojas, na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno je osuđen na zatvorsku kaznu zbog pljačke apartmana u Novalji na otoku Pagu.

Osmani, koji, zbog niza kaznenih djela, među kojima je i krađa vrijedne numizmatičke zbirka kovanog novca od zlata, srebra i bronce iz 18. i 19. stoljeća, ima već 19 presuda na raznim hrvatskim sudovima, u Zadru je osuđen na šest mjeseci zatvora zbog teške krađe koju je počinio dva apartmana u Novalji prošlo ljeto. Optužen je zajedno s prijateljem Danijelom Lastrićem, kojem bi se popeo na ramena dok bi preko balkona ulazili u apartman. Uhićeni su dok su bježali s otoka, no Lastrić je u međuvremenu poginuo u prometnoj nesreći.

- Sve me ovo jako pogodilo. Teško mi je zbog pokojnog prijatelja, a stalno mi je u mislima majka koja mi je na samrti rekla da krenem pravim putem. Zaklinjem se u pokojnu majku da ću se popraviti - rekao je tijekom suđenja Osmani.
U pljački apartmana uzeli su 2.670 kuna, a u međuvremeno su i pretučeni jer su ih u krađi zatekli zaštitari.

Svjedok koji ih je vozio tijekom bijega s otoka rekao je na sudu da su mu Osmani i Lastrić opisali da su ih dvojica ćelavih redara u nekom kvartu u Novalji fizički napali jer su ih uočili prilikom provala u apartman i da su se međusobno potukli. Rekli su mu da su ih napali “Klemovci” u crnim majicama, no on ih je, kako je rekao na sudu, demantirao pojasnivši im da djelatnici Klem osiguranja nose žute majice sa grbom. Pokazao im je dvojicu zaposlenika Klema koji su prolazili cestom, na što su oni rekli da su to bila dvojica ćelavih i nabildanih u crnim majicama. Lastrić mu je opisao da ga je jedan od te dvojice bacio na pod i tukao nogama, te mu je rekao: “Vi ste tu došli krasti, daj lovu”, te je po toj priči ispalo kako da su ta dvojica željela pokrasti Fatona i Lastrića.


- Proizlazi da su okrivljenik Osmani i sada pokojni Danijel Lastrić bili napadnuti prilikom bijega iz predmetnih apartmana i da su bili krvavi, sud smatra dokazanim je da je okrivljenik na osobito opasan način tuđe pokretne stvari oduzeo drugome s ciljem da ih protupravno prisvoji, a osobito opasan način počinjenja djela proizlazi iz činjenice da je pri krađi ostvaren visok stupanj opasnosti jer je isti fizički napadnuti od nepoznati osoba prilikom bijega iz apartmana, te su mogle nastupiti znatno veće posljedice, čime su u njegovu ponašanju ostvarena zakonska obilježja počinio produljenog kaznenog djela protiv imovine – navela je u obrazloženju presude sutkinja Sandra Radanović.


Prilikom odmjeravanja kazne vijeće je okrivljeniku kao olakotno cijenilo činjenicu da je je otac dvoje maloljetne djece dok mu je kao otegotno sud cijenio dosadašnju osuđivanosti.

23. travanj 2024 09:01