StoryEditorOCM
KalelargaRAVNATELJ BOLNICE DOBIO ZAHVALNICU UDRUGE KALELARGA

Dr. Čulina: dobrovoljni darivatelji imat će prednost kod dobivanja medicinskih usluga

Piše IN
20. travnja 2017. - 16:25
jurin_bolnica-200417

Predsjednik udruge dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga Venci Jurin uručio je u četvrtak ravnatelju zadarske Opće bolnice dr. Željku Čulini zahvalnicu "za najhumaniju potporu darivateljima krvi". Kao poseban poklon povodom nedavnog blagdana Uskrsa Jurin je uz zahvalnicu Čulini darovao i drveno raspelo kako bi s njime mogao ukrasiti neki od zidova ravnateljske kancelarije.

Čulina je zahvalnicu najvećeg aktiva darivatelja krvi u Hrvatskoj dobio za podršku koju je osobno i kao ravnatelj pružio udruzi i njenim članovima te što je nedavno prihvatio njihov prijedlog da se ne zidove bolničkih odjela vrate natpisi preko kojih se informiraju pacijenti da dobrovoljni darivatelji krvi imaju prednost kod dobivanja medicinskih usluga. Pritom valja istaknuti da prednost vrijedi za sve darivatelje krvi Zadarske županije, a ne samo za članove udruge Kalelarga.

- Kao liječnici rado se odazivamo svakoj akciji dobrovoljnih darivatelja krvi, pa smo tako prihvatili i njihov prijedlog o povratku natpisa na zidove bolničkih odjela o prvenstu darivatelja krvi kod upisa i liječničkih pregleda. No da se ta praksa ne bi zloupotrebila, odredili smo kriterije prema kojima prednost imaju žene koje su krv dale više od 25, a muškarci više od 35 puta. Naime, ima ljudi koji bi se htjeli "prošvercati", a krv su dali samo jednom – objasnio je Čulina.

Ravnatelj je predstavnike darivatelja krvi, Vencija Jurina i Nenada Marčinu, primio u društvu svog zamjenika dr. Edija Karuca koji je istaknuo da bolnica trenutno nema nikakvih problema sa zalihama krvi.

- Dok sam ja u moći i živ, bolnici neće faliti krvi – dodao je u svom stilu Venci koji je krv prvi put dao 1962. godine, a već 50 godina je na čelu raznih udruga dobrovljnih darivatelja.

- Zadar je jedini grad u Hrvatskoj u kojem nije bilo nestašice krvi. Zato smo smatrali opravdanim vratiti u život natpise koji su prije rata stajali na bolničkim odjelima. Ne zato što tražimo neke posebne privilegije, nego zato što je neprihvatljivo da se našim članovima, koji su krv dali i po 70 puta, pojedini pregledi odgađaju i po sedam mjeseci. Zahvalio bi se još jednom ovim putem ravnatelju što je shvatio naše namjere i što podržava naše aktivnosti, iako nam je i sam rekao da bi se tim stvarima zapravo trebao baviti Crveni križ i državna tijela – poručio je Venci Jurin.

23. travanj 2024 17:38