StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: SUDAR TRAJEKATA U GAŽENICI: REZULTATI OČEVIDA

Zbog poteškoća u radu manevarskog postrojenja "SIS" probio oplatu Jurja Dalmatinca

Piše M.K., B.S.
23. travnja 2017. - 13:10
trajekti_sudar5-230417

 

 

NOVO: 

Nakon sudara trajekata, očevidom je utvrđeno da je prilikom isplovljavanja sa pristaništa broj 6 motorni trajekt „Sis“ u 19.30 sati uslijed poteškoća u radu manevarskog postrojenja, lijevom stranom krmene rampe udario u desnu krmenu stranu motornog trajekta „Juraj Dalmatinac“, koji je u tom trenutku bio vezan na trajektnom pristaništu broj 5.

- Posada trajekta „Sis“ u trenutku otkazivanja manevarskih mehanizama, te nemogućnosti dodatne korekcije i neizbježnog udara u drugi trajekt, poduzela je sve potrebne radnje u cilju zaštite putnika i posade na oba trajekta netom prije neizbježnog sudara gašenjem pogonskih strojeva, radi usporavanja plovidbe, te izdavanjem upozorenja putnicima i posadama oba trajekta- priopćili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U sudaru nitko od putnika niti članova posade nije ozlijeđen i nije nastupilo onečišćenje mora.

Brodu „Juraj Dalmatinac“ očevidom je ustanovljeno oštećenje vanjske oplate u vidu razderotine od oko 60 centimetara na desnom krmenom dijelu, na visini deset metara iznad razine mora, dok brod „Sis“ nije pretrpio konstrukcijska oštećenja, a njegovi putnici koje je trebao prevesti na redovnoj liniji 431 Gaženica - Preko, zbog kvara upravljačkog mehanizma prevezeni su trajektom „Vladimir Nazor“.

Trajekt Sis do uklanjanja kvara na upravljačkom mehanizmu ostaje na vezu u Luci Gaženica, dok će trajekt „Juraj Dalmatinac“ danas otploviti u remontno brodogradilište radi saniranja oštećenja, stoga je Lučka kapetanija Zadar brodu izdala svjedodžbu za jedno nekomercijalno putovanje do luke popravka.

Očevidne radnje u nadležnosti Lučke kapetanije Zadar o uzrocima ove pomorske nezgode su u tijeku.

 

 

RANIJE: 

Prema informacijama očevidaca koji su ih razmjenjivali na društvenim mrežama, u subotu se oko 19.30 sati u novoj luci Gaženica dogodila pomorska nezgoda do koje je došlo sudarom dvaju Jadrolinijinih trajekta SIS i Juraj Dalmatinac.

Čini se da na sreću nije bilo ozljeđenih, dok je materijalna šteta nastala.

Kako neslužbeno doznajemo, trajektu SIS su pri isplovljavanju iz Gaženice otkazali motori te se nastavio kretati prema trajektu Juraj Dalmatinac koji je bio privezan.

SIS je pri udaru u trajekt svojom rampom probio oplatu na Jurju Dalmatincu. Trajekti su odvojeni, a putnici nisu ozlijeđeni, već su drugim brodom prebačeni na odredište.

Nitko se od službenih institucija, Službe 112, Ministarstva pomorstva, Lučke kapetanije i drugih nije večeras oglasio o havariji trajekata u zadarskoj luci.

Više će se informacija moći saznati nakon očevida.

26. travanj 2024 12:16