StoryEditorOCM
KalelargaGRAĐANIMA UTJERALI STRAH U KOSTI

Pred Gradskom upravom redovi do trga, Zadrani nahrupili prijaviti nekretnine za novo oporezivanje

Piše M. Kalajžić
25. travnja 2017. - 15:45
DSC_7607.JPG

Pred Gradskom upravom građani sveć danima u kolonama čekalju u redu kako bi prijavili svoje nekretnine za novo oporezivanje.

Zakonom o lokalnim porezima (Narodne Novine 115/16) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2017. godine, propisano je da se od 1.siječnja 2018. godine uvodi porez na nekretnine koji će u cijelosti zamijeniti komunalnu naknadu. 

Sukladno članku 33. Zakona, porez na nekretnine obračunavat će se na ukupnu neto podnu površinu nekretnine (prostora koji je oporeziv) sukladno propisu i uvjetima i mjerilima za utvrđivanje zaštićene najamnine te stvarnu površinu zemljišta.

Razlika između komunalne naknade i poreza na nekretnine je ta što su uz koeficijent namjene i koeficijent zone uvedena još dva kriterija  i to koeficijent stanja (Ks) te koeficijent dobi (Kd) nekretnine. 

Kako su jedinice lokalne samouprave obvezne ustrojiti i voditi strukturiranu Evidenciju o nekretninama i poreznim obveznicima, plaćanja poreza na nekretnine potrebno je popuniti.

Za svaku nekretninu potrebno je ispuniti posebnu prijavu, a ukoliko se koristi za dvije ili više različitih namjena, prijavu treba ispuniti za svaku namjenu posebno s naznakom površine koja se za određenu namjenu koristi - stoji u obavijesti Gradske uprave.

Građani su nahrupili u Gradsku upravu jer u obavijesti stoji upozorenje ukoliko porezni obveznik ne dostavi tražene podatke, Grad zadar će postupiti sukladno članku 59. Zakona o lokalnim porezima, te će se utvrditi porezna obveza s najvišim koeficijentom za stanje i najvišim koeficijentom za dob nekretnine.

Popunjen obrazac  može se dostaviti osobno ili putem pošte na adresu Grada Zadra, Upravni odjel za komunalne djelatnosti, Narodni trg 1 najkasnije do 30. travnja, a za dodatne informacije građani se mogu obratiti  službenicima  upravnih odjela Grada Zadra na tel. 023/208-122; 208-123; 208-144; 208-112; 208-121.

Uz zadnje uplatnice za komunalnu naknadu, iz Gradske uprave poslali su 30 tisuća obrazaca koje je potrebno popuniti, ali nam nisu mogli kazati podatak koliko je do sada zaprimljeno i obrađeno obrazaca, niti hoće li se rok za predaju produžiti i nakon 30. travnja.

U strahu su velike oči, kaže stara poslovica, čiji se poučak vidi i u redovima pred Gradskom upravom.

27. travanj 2024 03:47