StoryEditorOCM
KalelargaFOTO - ZAVRŠENI OVOGODIŠNJI DANI MASLINE

Šampionska ulja imali su OPG Lupić iz Bala u Istri i OPG Gordane Strpić iz Biograda

30. travnja 2017. - 13:22
dani_masline_nagrade1-290417

Šampioni ovogodišnjih, 19. Dana masline su ulja OPG Lupić iz Bala u Istri i OPG-a Gordana Strpić iz Biograda, prvo u kategoriji pakovina, a drugo u kategoriji otvorenih ulja. Prvaci ovogodišnje najvažnije maslinarske manifestacije u Zadarskoj županiji proglašeni su na završnoj svečanosti u prostorijama JK Uskok kada su i proglašeni dobitinici drugih priznanja, zlatnih srebrnih i brončanih medalja, te uljare koje su preradile najviše šampionskih ulja.

Ove godine je pred panel koji je kušavo ulja, sastavljen u većem dijelu od stručnjaka zadarskog Doma za zaštitu zdravlja u čijem je labaratoriju izvršena i kemijska analiza pristiglih anonimnih uzoraka, stiglo 211 ulja od kojih 31 nije dobilo medalju, 20 ulja je dobilo brončanu odnosno srebrnu medalju, dok je 160 ulja u obe kategorije po bodovima i po kemijskoj analizi zaslužilo zlatnu medalju. Po tome se može kazati da j 2016.g. bila odlična maslinarska godina, da je i po rekordnom broju pristiglih ulja i po broju izvanrednih ekstradjevičankih ulja sve više maslinara koji po pravilima struke iz masline cijede uljni ekstrakt i čuvaju ulja.

Dani masline imaju međunarodni karakter jer su se natjecali maslinari iz Slovenije i Crne Gore, ali ipak, može se kazati da su ukupnu pobjedu odnijeli maslinari iz Istre koji uglavnom slali pakovine ulja, a među Top 10 u toj kategoriji Istrani su osvojili sedam mjesta. U Top 10 ulja u kategoriji pakovina su: OPG Ratko Romić Briševo, Restaurant Matanovi dvori Škrabrnja, Coslovicj j.d.o.o. Oprtalj, OPG Cergna Bale, Uljara Nonno Bruno Bale, Edi Batič Slovenija, Davor Iskra Rovinj, OPG Lupić Bale i Zigante d.o.o. Kostajnica. U Top 10 otvorenih ulja prevladavaju maslinari iz južnijih krajeva: PZ Masline i vino Polača, Bruno Rebić iz Imotskog, OPG Milenko Zagorac Polača, Žižanj d.o.o Biograd, OPG Marino Kraljević Reale Krasica, Vlater Kramar Rakotule, Sretna obitelj Kardum Vukšić, Borislav Pedić, Zadar OPG Nini Činić Krasica i Zvjezdana Vunović Zadar.

Priznanje za najbolju uljaru u preradi pakovina je Uljara Nonno Bruno Banjole, a najbolja u kategoriji prerade otvorenih ulja je Uljara Nadin. Na završnoj svečanosti u JK Uskok prznanja su, uz ostale poput predsjednika organizacijskog odbora Benita Pucara, glavnog urednika Zadarskog lista Šenola Selimovića i maslinarskog stručnjaka Đanija Benčića, uručivali i kandidati u predsetojećim izborima: kandidat HDZ.a za župana Božidar Longin i kandidatkinja za dogradonačelnicu Zadra Jagoda Surać. Proglašenje pobjednika i fešta na Uskokun uslijedila je nakon niza različitih zbivanja ovogodišnjih Dana masline te cjelodnevnog izleda na otok Ugljan i mjesto Sutomišćicu o čemu ćemo izvjestiti kasnije u velikim fotogalerijama.


 

19. travanj 2024 00:37