StoryEditorOCM
KalelargaFOTO: HRVATSKI VATROGASCI U ZADRU

Najbolji dobili priznanja, dodijeljene i povelje za životno djelo!

3. svibnja 2017. - 16:35
vatrogasci14-030517_resize.JPG

Svečana sjednica Hrvatske vatrogasne zajednice, na kojoj su dodijeljene povelje i plakete najzaslužnijim hrvatskim vatrogascima, ove je godine održana u Zadru, gdje su se u srijedu okupili čelni ljudi hrvatskog vatrogastva.

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Željko Popović podsjetio je okupljene da u Hrvatskoj ima 115 tisuća vatrogasaca koji raspolažu sa gotovo tri i pol tisuće vozila.

- U protekloj godini imali smo više od 28 tisuća intervencija, a od ukupno 2645 požara je gotovo polovica bila u ljetnom razdoblju. Uz osnovnu djelatnost vodimo računa o brojnim aktivnostima, od natjecanja gdje smo „dogurali“ i do sudjelovanja na vatrogasnoj olimpijadi u austrijskom Villachu, preko informatizacije, školovanja, nakladništva i kampa mladeži, pa do otvaranja Muzeja hrvatskog vatrogastva u Varaždinu, gdje bilježimo značajan broj posjetitelja te smo se uključili i u Noć muzeja – kazao je Popović.

Željko Šoša, koji obnaša i funkciju zamjenika načelnika HVZ-a, je rekao da Zadarska županija ima četiri profesionalne vatrogasne postrojbe i 160 vatrogasaca, te 43 DVD-a.

- Godišnje imamo više od dvije tisuće intervencija, a u našoj županiji nismo imali katastrofalnih požara jer ne gledamo „kruto“ na administrativne granice. Vatra granice ne poznaje te se i mi tako ponašamo – naglasio je Šoša, istaknuvši iznimnu važnost zračnih snaga u obrani od požara pod zapovjedništvom  Davora Turkovića.

Svečanosti su prisustvovali i glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ) Ante Sanader, počasni predsjednik HVZ Teodor Fricki, počasni zapovjednik Vinko Pošta, zapovjednik protupožarne eskadrile i izaslanik ministra obrane i načelnika OSRH Davor Turković, zadarski gradonačelnik i izaslanik predsjednika Vlade Božidar Kalmeta, načelnik HVZ Željko Popović, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Vinko Prizmić, predsjednik Hrvatskog crvenog križa Josip Jelić, predsjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Kažo Kolanović te dožupan Božidar Longin.

POVELJE ZA NAJPOTHVAT

Za najpothvat u vatrogastvu u 2016.godini zlatna povelja dodijeljena je Ivanu Cvitanu i Slavenu Kumeru (JVP Šibenik), srebrnu povelju dobio je Dino Škamo (JVP Grada Rijeke), a brončana je dodijeljena vatrogascima prve smjene JVP Grada Zagreba.

PLAKETE ZA ŽIVOTNO DJELO

Dobitnici povelje i plakete s likom Gjure S. Deželića za životno djelo su Mijo Močilac (VZ Karlovačke županije), Dragutin Trupković (VZ Međimurske županije), Željko Čoga (VZ Šibensko-kninske županije), Željko Palković (VZ Virovitičko-podravske županije), Felicijo Parčina (VZ Splitsko-dalmatinske županije) i Josip Nemet (VZ Zadarske županije).

Dobitnici povelje i plakete s likom Mirka Kolarića za životno djelo su Antun Jošić (VZ Brodsko-posavske županije), Ivan Miklenić (VZ Sisačko-moslavačke županije), Ivan Smojver (VZ Požeško-slavonske županije) i Danijel Zorko (VZ Zagrebačke županije). 

NAGRAĐENI DJEČJI RADOVI

Na svečanosti su nagrađeni i dječji likovni radovi na temu vatrogastva: najbolji predškolci su Mia Vojnović (Varaždin), Hana Žiger (Varaždin) i Marija Šumić (Hrvatski Leskovac), te osnovnoškolci Lucija Lovković, Ivana Bosman i Jan Ciganek (općina Gola), Karmela Lukas Rušinov (Kaštel Novi) i Sara Cvitan (Šibenik). Za literarne radove nagrađeni su osnovnoškolci Luna Antić (Rijeka), Tara Laktaš (Bjelovar) i Tea Vručina (općina Martijanec), dok je troje srednjoškolaca dobilo nagrade za fotografije: Lucija Obadić (Čakovec), Laura Balog (Čakovec) i Mateja Križić (Varaždin).

 

26. travanj 2024 23:52