StoryEditorOCM
KalelargaU ORGANIZACIJI ZADARSKE POLICIJE

Protiv nasilja i govora mržnje na sportskim natjecanjima učenicima govorio i naš novinar Dražen Žura

Piše Ivana Marić / PU zadarska
25. svibnja 2017. - 23:57
P1130966.JPG

U organizaciji PU zadarske u četvrtak su u prostorijama OŠ Krune Krstića održane preventivne aktivnosti u okviru nacionalnog preventivnog programa „Zajedno protiv govora mržnje“.

Prvi dio preventivnih aktivnosti održan je u maloj dvorani osnovne škole u koordinaciji policijskih službenika za prevenciju Ureda načelnika, a sudjelovali su predstavnici Zadarske županije, Ureda državne uprave u Zadarskoj županiji, predstavnici Grada Zadra, Športske zajednice Grada Zadra, učenici i stručni suradnici OŠ „Krune Krstića“, učenici i stručni suradnici „Strukovne škole Vice Vlatkovića“ Zadar i djeca sportaši okupljeni u sportske klubove.

Uz prigodan program u okviru Multimedijalnog kutka „Stani pred kameru i pošalji poruku“, poruke protiv govora mržnje i poruke o važnosti sprječavanja svakog oblika nasilja, diskriminacije i netolerancije s posebnim osvrtom na nasilje na sportskim natjecanjima uputili su zamjenica pročelnika UO za društvene djelatnosti Zadarske županije gđa. Renata Vuksan, zamjenik UO za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra Jakov Vidović, predstavnik Sportskog saveza Grada Zadra Josip Miočić, ravnateljica OŠ Krune Krstića Jasmina Matešić, trener i dugogodišnji sportaš Nikola Matković, košarkaš Marin Vrsaljko, veslač olimpijac i trener Danijel Bajlo, sportski novinar Dražen Žura i zamjenik načelnika PU zadarske Elis Žodan.

Program su podržala Vijeća za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije i Grada Zadra, te Ured državne uprave u Zadarskoj županiji, a prisustvovale su i koordinatorice/suradnice za preventivne projekte u osnovnim i srednjim školama Nada Meštrović, Marija Gradečak i Renata Jačan.

U nastavku je održana interaktivna radionica „Prevenirajmo zajedno govor mržnje na sportskim natjecanjima na kojoj su sudjelovali učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, a radionicu je održao policijski službenik Josip Pavičić iz Odjela za javni red, Službe policije PU zadarske. Tijekom radionice učenici su upoznati sa slučajevima nasilja na nogometnim utakmicama osamdesetih godina prošlog stoljeća do danas i posljedicama, negativnim navijačkim trendovima i zakonskim sankcijama. Učenici su upoznati i sa razmišljanjima sportaša o ovom problemu.

Zatim su u Školskoj sportskoj dvorani održane malonogometne utakmice koju su odigrale Ženska nogometna ekipa Donat 1 - Donat 2, te muške ekipe NK Arbanasi - NK Zara.

Utakmicu su pratili i sa tribina navijali učenici iz osnovne škole domaćina, Strukovne škole Vice Vlatkovića, te učenici okupljeni u sportskim klubovima.

Cilj ovog projekta je promoviranje zdravih stilova života, tolerancije, kulture dijaloga i nenasilja što isključuje bilo kakav oblik govora mržnje. Projektnim aktivnostima se ukazuje da govor mržnje može potaknuti nasilje te da je prihvaćenje različitosti, drugih i drugačijih neophodno za zajednički život u jednoj društvenoj zajednici.

Ističe se važnost sustavne prevencije i edukacije te važnost zajedničkih aktivnosti više subjekata u lokalnoj zajednici u sprječavanju ove negativne društvene pojave. Promovira se temeljno ljudsko pravo na slobodu govora, ali se pri tome isključuje govor mržnje.

23. travanj 2024 08:03