StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: EKO AKCIJA OČISTILA JAZINE:

S dna uvale izvučena tri kontejnera stolica, bicikla, samoposlužnih kolica, boca...

10. lipnja 2017. - 15:50
ciscenje_jazina2-100617

Tko nije vidio – ne može vjerovati što se sve nađe na dnu najpoznatije zadarska gradske uvale! U subotu je održana već tradicionalna ekološka akcija "Daj ruku za čiste Jazine", a tri kontejnera "Čistoće" napunjena su brojnim kolicima iz samoposluga, stolovima, stolicama i čašama iz okolnih kafića, vjerojatno ukradenim biciklama kojima se netko doveze do gradskog mosta i onda ih baci u Jazine, izvađene su i bezbrojne boce, otpali i odavno zahrđali propeleri, izgubljene sunčane naočale i još mnogo neočekivanih sitnica...

Organizatori akcije su bili Županijska lučka uprava i Ronilački klub "Roko" iz Bibinja, a "ruku su im dali" i JVP Zadar, Zadarska županija, HRT Radio Zadar, Ćistoća d.o.o. Zadar, Zajednica tehničke kulture Zadarske županije, Klub podvnodnih aktivnosti Zadar, jedriličari, Pomorska škola i brojni drugi pojedinci i institucije.

-Od travnja do lipnja organiziramo nekoliko ovakvih akcija, jednu na otocima i jednu u zaleđu. Ove godine smo bili u Banju i Ribnici, a svaki je put završna akcija ovdje u Jaznama, kaže Đani Iglić iz bibinjskog Ronilačkog kluba zahvaljujući se skupini od tridesetak ronilaca koji su s dna gradske uvale podigli višee od tone otpada.

- Ove smo godine uveli i novost, pa se su na gradskom mostu postavljeni štandovi na kojim se predstavilo 20 udruga, klubova, ustanova i nacionalnih parkova, a posebno su bili atraktivni članovi Kluba skokova u vodu Zadar koji su skakali s mosta. Oni su, zajedno s članovima Nintendo kluba Zadar uljepšali ovogodišnju akciju, navodi Iglić.

Mada se akcija provodi već duži niz godina, količine otpada u Jazinama rastu – lani je izvučeno tonu i 200 kilograma, a ove godine još i više.

19. travanj 2024 16:04