StoryEditorOCM
Kalelarga"MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SUSRET "ČOVJEK I KRŠ 2017."

U Zadar dolaze najveći svjetski stručnjaci u proučavanju fenomena krša

Piše Zadarski.hr
23. lipnja 2017. - 12:23
krs

Na Sveučilištu u Zadru sljedećeg će tjedna najugledniji svjetski stručnjaci iz područja proučavanja krša, među njima Derek Ford, ključna figura karstologije posljednjih pola stoljeća, te Ognjen Bonacci, najcitiraniji hrvatski tehnički znanstvenik u svijetu i najbolji poznavatelj hidrologije krša, dati odgovore na aktualna pitanja odnosa čovjeka i krških okoliša danas.

Međunarodni znanstveni susret "Čovjek i krš 2017." (Man and karst 2017.) od 26. do 29. lipnja okupit će oko 75 sudionika iz 19 zemalja, koji će govoriti o utjecaju klimatskih promjena na krško podzemlje i zalihe pitke vode, o opasnostima po život u kršu zbog slijeganja i proloma tla, o rekonstrukcijama geološke prošlosti na temelju raznih vrsta nalaza i drugim stručnim temama.

Krški krajolici, jedinstveni zbog svoje prepoznatljive morfologije, hidrologije i živog svijeta, iznimno su osjetljivi na antropogene utjecaje. Ljudi na kršu i uz krš žive tisućljećima, pa je stoga taj odnos čovjeka i krša važno istražiti, razumjeti i zaštititi. Iako je živjeti u kršu često izazov zbog česte oskudice površinskih pojava vode i debljih horizonata tla, mnogi arheološki nalazi i drugi izvori prostornih podataka potvrđuju rani razvoj materijalne kulture u krškim područjima. Primjerice, u Cerovačkim špiljama, koje će biti jedno od odredišta terenskog obilaska sudionika ovoga skupa, pronađeni su tragovi kromanjonaca, špiljskih medvjeda, lavova...

Više od polovine hrvatskoga državnog teritorija je prostor krša, koji se velikim dijelom podudara s hrvatskim obalnim i gorskim dinaridskim područjem. Hrvatska krška obalna područja prostor su višestrukih dodira i međuodnosa između prirodno-geografskih i društveno-gospodarskih čimbenika i procesa. Pri Sveučilištu u Zadru od 2003. godine djeluje Centar za istraživanje krša i priobalja, kao njegova znanstvena sastavnica, neposredno povezana s Odjelom za geografiju. Okuplja znanstvenike koje se bavi različitim motrištima proučavanja krša u Hrvatskoj.

Skup "Čovjek i krš 2017." organizira Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru, uz suorganizaciju Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva i Filozofskog fakulteta Crnogorskog sveučilišta iz Nikšića, zatim NP Krka, NP Sjeverni Velebit, PP Velebit, PP Telašćica, Međunarodne geografske unije i Međunarodne hidrogeološke udruge. Znanstveni skup se održava pod pokroviteljstvom UNESCO-a. 

16. travanj 2024 01:54