StoryEditorOCM
KalelargaGRADONAČELNIK O CRTEŽU VOJNIKA S USTAŠKIM GRBOM

Branko Dukić:" Vidjet ću ga, pa ću pogledati..."

Piše P.O.
1. kolovoza 2017. - 14:22
grafit_tornado1-140717

Nedavno je zadarski gradonačelnik Branko Dukić predvodio izaslanstvo Grada Zadra na obilježavanju 75. godišnjice Maloiškog ustanka. Dukić je tada istaknuo kako su ti "odvažni boduli, ribari i težaci goloruki pokrenuli ustanak za oslobođenje kraja i zemlje od okupatora", te dodao kako su se njihovi "ideali slobode, antifašizma, demokracije i višestranačja ostvarili tek 90-ih godina kad je na čelu s doktorom Franjom Tuđmanom stvorena suvremena i demokratska Hrvatska".

Samo sedam dana nakon toga, Dukića je u gradskoj vijećnici sačekalo jedno drugo "povijesno pitanje".

- Na križanju Ulice Hrvoja Ćustića i Ulice Ante Starčevića, na zidu se nalazi uradak, crtež vojnika s grbom. Po zakonu, to nije grb Republike Hrvatske, to je grb s prvim bijelim poljem kojeg je koristila NDH, navela je gradska vijećnica SDP-a Danijela Vukoša navodeći da bi se navijačka udruga Tornado, koja je inicijator izrade grafita na "Bulevaru", u vrijeme NDH zvala "Associazione dei tifosi di Zarra".

- Taj vojnik nije bio hrvatski vojnik koji je branio RH, pod tim grbom Hrvatska nije branjena ni u Domovinskom ratu. Gradonačelniče, hoćete li inicirati uklanjanje tog uratka, pitala je Branka Dukića vijećnica Vukoša.

Dukić je izašao za govornicu i vrlo kratko "odgovorio":

-Nisam ni vidio taj uradak...Vidjet ću ga pa ću pogledati, rekao je Dukić.

Dakle, gradonačelnik će nacrtanog vojnika s ustaškim grbom najprije pogledati, pa će vidjeti ili će ga najprije vidjeti, pa ga pogledati. A kad vidi i pogleda -  možda i odgovori.


 

27. travanj 2024 03:07