StoryEditorOCM
KalelargaPREDSTAVLJEN NOVI BROD POMORSKE POLICIJE

Dobio ime po Anti Baljaku Paji, Poskoku poginulom u Oluji

4. kolovoza 2017. - 16:28
pajo2-040817_resize.JPG

Na gatu Obalu Petra Krešimira IV u Zadru u petak je predstavljen i blagoslovljen novo plovilo Pomorske policije PU Zadarske koji je dobio ime "Ante Baljak-Pajo", po prvom poginulom Poskoku u akciji Oluja.

Na predstavljanju broda su uz pripadnike ratnih Poskoka, Specijalne jedinice pu Zadarske, njihovih nasljednika u miru, interventnih policajaca, zatim pomorskih policajaca, načelnika PU zadarske Nevena Paškalina, predstavnika općine Poličnik, jer je Pajo bio rodom iz Lovinca u općini Poličnik, bili i Baljakova sestra Dušanka, te braća Miroslav i Nikola te rodbina i prijatelji. Na malu svečanost na užareni gat došli i roditelji drugih poginulih pripadnika Poskoka te pripadnice Udruge žene u Domovinskom ratu.

Ante Baljak Pajo rođen je 1973.g., a početkom Domovinskog rata priključio se Zboru narodne garde te 1992.g. Specijalnoj jedinici PU zadarske. Sudjelovao je u svim akcijama Hrvatske vosjke i policije, u nizu izviđačkih i diverzantskih akcija, a poginuo je 4.kolovoza 1995.g. Na Velebitu, između Malog Alana i Cerovca, prilikom uništavanja neprijateljskog bunkera.

- Bio je psihofizički najspremniji borac kojeg smo tada imali, a poginuo je u borbi 'prsa u prsa', na udaljenosti od pet-šest metara – prisjetio se Pajin ratni kolega, danas predsjednik Udruge Poskoci Marko Čulina Maka.

U petak ujutro Pajini ratni kolege i prijatelji iz Poskoka obišli su i mjesto njegove pogibije na Velebitu i odali mu počast. Ante Baljak-Pajo je 1997.g. posmrtno odlikovan odličjem Red Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Novi brod zadarske pomorske policije izgrađen je 2016.g. u poduzeću MG Mehanika u Drenjima Brdovečkim kod Donjeg Marofa. Tipa je CROLINE 38 Patrol, dužine 11 m, a u ugrađena su mu dva motora Cummins svaki po 312 KW što mu omogućava brzinu od 35 čvorova. Tročlana posada na njemu može neprekidno boraviti četiri dana. Naimjenjen je nadzoru državne granice na moru, unutarnjeg mora i luka te obavljanju niza drugih policijskih poslova, ali i traganju, spašavanju i hitnom prijevozu bolesnika. Na nkorištenju u PU zadarskoj je od 2.veljače ove godine, njegova je posada već sudjelovala u progonu i uzapćenju jedne talijanske koćarice koja je ilegalno koćarila kod Premude.

Prilika za javno predstavljanje broda pojavila se sada kad je kršten imenom poginulog hrvatskog heroja Paje.

Novo je plovilo blagoslovio policijski kapelan don Tomislav Vlahović.

 

 

 

18. travanj 2024 00:08